2010-03-28 Trädgårds- och pooldag och avgörande set i Boule samt knivdrama

Ägnade hela förmiddagen åt vår trädgård. Jag gillar verkligen att gå där och fixa och dona, trimma våra växter och personalen hjälper alltid till att ta bort skräpet efteråt samt tar emot instruktion hur jag vill ha det.

Efter trådgårdsstöket tillbringade jag hela eftermiddagen vid poolen med läsning och bad och det var jätteskönt. Solen brassar på för fullt under klarblå himmel och grodorna höll sig lugna i natt.

I eftermiddag avgjordes Bouletävlingen och till min och Rulles glädje vann vi 2 set av 3.


50 % av lagets vinnare, den andra 50 % är jag


Matchen avslutades strax före solnedgången över Burmabergen.

Kvällsmaten avnjöts på Mr Klea. När vi satt där och åt i godan ro kom det en mager thailändsk man i bara badbyxor eller kalsonger och satte sig vid en palm på parkeringen intill restaurangen. Han började prata med restaurangägaren och det var svårt att uppfatta om han var berusad eller en tiggare. Mr Klea gick fram och pratade med honom och efter en stund gick mannen fram till vårt bord och pratade osammanhängande samt att han hade en kniv i handen som han viftade med och tappade på marken vid vårt bord. Daniel satte foten på kniven och vi försökte lugnt prata med mannen men Mr Klea såg det hela och gick fram och motade bort honom samtidigt som han pratade lugnt med honom. 

Vi frågade Mr Klea om mannen var tiggare och behövde pengar eller. Mr Klea sa att det inte var någon tiggare i behov av pengar utan att han bodde i ett hus bortom Lotusvägen och var svårt alkoholiserad med en hjärnskada. Mannen traskade ut på vägen, vände sedan om och gick till vårt bord igen och bad om ursäkt med vaihälsning med kniven innanför byxlinningen. Mr Klea förde bort honom igen och mannen gick återigen ut på vägen. Till slut var de ett par thailändare, som var gäster på restaurangen, som körde bort honom med bil från restaurangen. De kom sedan tillbaka efter en stund igen, utan mannen.

Lite knepigt att veta hur man ska förhålla sig i denna situation med en helknäpp alkoholiserad man som viftar okontollerat med en kniv och tappar den på marken vid vårt bord. Även om det kändes obehagligt tycker jag ändå att Mr Klea hanterade situationen på ett lugnt och värdigt sätt både för mannens del och hans egen del som restaurangägare. Det är ju viktigt i Thailand att ingen ska behöva "tappa ansiktet". För oss svenskar är det kanske svårt att förstå hanteringen av den här incidenten då man med all säkerhet i en svensk liknande situation skulle ha tagit hand om personen ifråga med våld samt tillkallad polisen och situationen skulle säkert ha blivit mångdubbelt dramatisk.

Jag kan inte tillstå att de andra var överens med mig att jag tyckte Mr Klea och de thailänska gästerna som körde honom hem (antar jag) hanterade situationen på ett balanserat och värdigt sätt. De tyckte att en berusad man med en kniv i handen skulle kunnat blivit livsfarlig om han viftade till med kniven och råkade träffa någon av oss med flit eller inte. Jag är nästan bergis på att ett våldsamt agerande istället skulle kunnat provocera mer fara en som kanske var meningen. Vi fattade ju inte vad mannen ville, men Mr Klea sa att mannen bara ville hälsa. Om han varit hotfull och velat annat tror jag inte att Mr Klea skulle varit så lugn, men vad som är sant lär vi aldrig få veta.  

I morgon åker vi till Koh Tao, på tisdag den 30 mars till Koh Phangan på fullmoon party och vi kommer hem igen på onsdag sen eftermiddag. Så under denna tid blir det ingen bloggning, bara så att ni vet det mina kära bloggläsare.

2010-03-27 Kväkande grodor och lite av varje

När vi lade oss i går hade det börjat regna rejält igen och grodorna bjöd på högljutt kväkande över hela vår område. Linda var till slut tvungen att stänga sitt fönster vid sängen då det finns en"göl" på thaigrannens mark som efter regnet fyllts på med vatten och är ett därmed ett populärt tillhåll för traktens grodor. Ljudet var ibland öronbedövande. På dagtid passar väl grodorna på att sova efter nattens stök för nu är de minsann tysta.

I morse när Linda sopade altanen hade vi fått besök av en liten skorpion som sopades upp och lades tillbaka i gräset i stället.

 
Ganska söt skorpion men inte snäll

Solen tittar försiktigt fram mellan molnen och det är mycket varmt och kvalmigt och åskan mullrar på håll.

Idag ska Daniel hämta sina 5 skjortor i HuaHin och vi skjutsade upp dem till tåget som skulle gå 09.20. Dessvärre noterade stinsen att tåget inte skulle komma förrän kl. 12.30 och det var därför inte lönt att vänta på.

Två andra par från grannområdet Jasmin skulle också åka tåg till HH så de beslöt att dela på en taxi alla sex i stället. Jag fick tag på Pau och hon skulle ordna en minibuss på 20 minuter. De kom iväg och Daniel skulle sedan be chauffören vänta ett par timmar i HH så de kunden åka tillbaka med honom hem igen. Enligt Pau skulle det gå att ordna.

Jag och Rulle åkte upp till MC affären och betalade skatt och försäkring på min röda MC. Vi missade det förra året så istället för 500 bath blev det 700 bath. På torsdag nästa vecka ska vi hämta skattemärkena för båda MC:na.

Idag på em kommer Nead och städar. Hon brukar komma på fredagar men då hon är gravid besökte hon läkaren igår då hon går in i femte månaden. När hon fått sin baby kommer hon att vara barnledig i två månader.

För att lämna Nead ifred när hon kommer kl. 13.00 cyklade vi ner till vår strand för att ta en Powerwalk. Då himlen var grå tog vi med oss varsin poncho för säkerhets skull då det fanns en stor risk för regn igen.

När vi kom ner till stranden var himlen alldeles svart mot söder och jag var tveksam till att det skulle vara så lämpligt att befinna sig under bar himmel om det skulle braka loss som igår med blixt och åska.


Oväder på gång

Vi valde i stället att gå till Bengts för att äta en tidig lunch och för att se vad som händer med vädret. På Bengts, som hade vinds- och regnskydden neddragna, mötte vi Janne, en ”gammal” hundkompis från Sverige, med en del av sitt sällskap om totalt 7 personer. De lånar ett hus på Jasmin men har inte varit i byn av några v mer än ett fåtal dagar totalt då de istället valt att åka till olika öar som Koh Talu, Koh Tao med flera. De åker hem till Sverige på måndag igen.

När vi kom ut från Bengts hade det börja regna så våra ponchos kom till nytta. Istället för att vända hemåt cyklade vi i ösregnet till Jacks för att öva på biljard. Om vi ska ha någon chans att försöka vinna över Linda och Daniel behöver framför allt jag att öva då jag känner mig tämligen usel. En gång för många år sedan tyckte jag att jag behärskade biljard ganska bra men det var då det. Nu är det bara att börja om från början igen.

När vi tränat på två omgångar vände vi hemåt igen i ett sakta strilande regn och precis när vi skulle cykla in på området kom Linda och Daniel med minibussen från HuaHin. Det hade gått bra med skjortorna och de hade även hunnit med en Earthquake på Swensens innan de åkte hem igen med samma taxi. Då man åker taxi här i Thailand, t ex från byn till HH betalar man även för returen så om man då åker tillbaka inom ett rimligt antal timmar kostar det alltså inget extra. Nead var inte riktigt klar med städningen så vi höll oss undan så gott det gick.  


Får fina rödblommiga kaktus

Våra grannar Lasse och Margit kom över på en drink kl. 18.30 och det var mycket trevligt. Margit, som verkar vara en duktig kock, skulle själv fixa kvällsmaten till dem så vi stack iväg vid 19.15 till den nya restaurangen Sweet, i närheten av Tamarind, och det var en fantastisk upplevelse både när det gäller service samt oerhört god mat.

På grund av regnandet är det en massa bevingade kryp som drar sig till ljuset och på våra områdeslampor var det fullt med kryp som fullständigt belamtrat lamporna och på vägen till Sweet var det fullt av vingar på vägen. Ägarinnan till Sweet, som även var kock tillsammans med en äldre kvinna, berättade att hon varit tvungen att släcka ner i köket för att det inte skulle bli belarmrat med dessa flygkryp.  

Denna restaurang blir en säker repris. 

2010-03-26 Powerwalk på stranden samt tropiskt oväder med blixt och dunder

När Rulle åkte upp till MC firman för att serva och betala årets skatt och försäkring på MC:n om 500 bath tog jag, Daniel och Linda en powerwalk på vår strand till naturreservatet och tillbaka. Det var soldis som gick över i mulenhet samt att det var riktigt varmt och lite kvalmigt. Oväder på gång?

När vi kom tillbaka till huset allihop hade de börjat med pestcontroll av hela områdets mark så det luktade kemikalier lång väg. Vi packade däför badväskorna för ett besök på stranden hos Mrs Umporn för att komma undan besprutningen som säkert inte är så hälsosam för människor heller. Jag och Rulle cyklade och Linda och Daniel tog MC:n. Det var inte så många gäster där då dels många åkt hem dels säkert för att det var lite mulet.

Det var skönt att doppa sig efter cykelturen trots att det är 32 grader i vattnet och det var så klart och fint då det inte gick några större vågor.

Himlen började strax att mörkna rejält mot norr och vi såg att det hade börjat regna på vår strand.


Regnväder på gång från norr


Det ser även mörkt ut mot söderDet börjar blåsa upp. På taket ovanför Rulles sittplats i solstolen i skuggan smällde det till och en stor kokosnöt landade på taket. Tur att taket höll.Personalen började rulla ner sidoskydden på restaurangen och när de första dropparna kom hade de flesta gått in under taket. Precis när vi fick in maten brakade det loss rejält. De blåste och vräkte ner regn men taket gav gott skydd men vi det drev ändå in lite regn från sidorna. Blixten var precis över oss och det smällde på rejält.


Regnet kommer


Lite otätt mellan taken


Regnet vräker ner


I väntan på att regnet ska sluta så vi kan åka hemDet var rätt häftigt ändå att sitta där och kura under tiden som ovädret drog förbi. När det lättad och bara duggregnade åkte vi hem igen och det var stora sjöar på vägen på sina håll. Då det inte regnat på flera månader var det här rejäla ovädret bra för marken som är snustorr.

När vi kom hem var det strömavbrott men strömmen kom tillbaka inom kort så det var bara ett avbrott på knappt en timme totalt.

Det är fortfarande lite mulet och åskan hörs på håll men det har slutat att regna.