2010-10-31 Sköna söndag, sista dagen i oktober.....var tog oktober vägen?


Dagen började med regn och rusk och på eftermiddagen låg det en trolsk dimridå över ängarna på Järvafälett som jag forcerade i en rask promenad. Till eftermiddagsfikat kollade vi på filmen Last chance Harvey som var riktigt bra och mycket sevärd.

Last Chance Harvey omslag New York-bon Harvey Shine har tappat känslan för att komponera säljande jinglar till reklamfilmer. Tyngd av oron att kanske förlora jobbet åker han till London för sin dotters bröllop, men påminns snart om den spruckna relationen till ex-frun och familjen. Besluten att åtminstone rädda sitt levebröd flyr Harvey bröllopsfesten för att flyga hem igen, men missar planet och får sparken via telefon. När allt är som svartast träffar han Kate i flygplansbaren och ett samtal som kommer att påverka bådas liv inleds.

Skådespelare:
Dustin Hoffman, Eileen Atkins, James Brolin, Richard Schiff, Kathy Baker, Emma Thompson, Liane Balaban

I morgon är det den 1 november 2010 och det är en månad som jag tycker är allmänt trist. Mörkt och dystert samt löven försvinner från träden etc. etc. Nu får vi lysa upp hus och hem med stearinljus och det är ju riktigt mysigt förstås........ 

Hejdå oktober!  

2010-10-30 Höstpromenad och välkomstmiddag och skål för Gula Änkan

Tog en rask promenad på eftermiddagen på Järvafältet i höstsolens sken och även om hösten står inför en kall och bister vinter som jag inte gillar är det makalöst vackert med alla dessa färger. Det luktar så gott om multnande blad och när jag var liten fantiserade jag om att det var guldpengar som låg där. Tänk om det vore så ändå, ha, ha.


Vackra björkar


Björklöv i mängd....


Aspblad.....


En del är bladlösa, andra inte.....


Gult som guld.....


När jag närmade mig fåren i hagen sprang de iväg och vägrade visa annat än baken....


...utom den här....


Dramatisk eftermiddagshimmel.....


Lite kusligt........lagom till Halloween.......

Kl. 18.00 kom Linda, Daniel och vovven Asta för att äta "välkommen hem middag". Asta fick dock nöja sig med hundmat. Maria jobbade till 19.00 och kom senare.

Vi började med en välkomstdrink i form av mousserande vin, Rotari Rosé 2006, och den var mycket god. Denna flaska fick vi av Lotta och Bosse när de var här sist. Daniel avstod dock helt från alkohol och drack bara vatten då han ligger i hårdträning just nu och då är det inte bra att bryta ner kroppen men alkohol etc. Bra tänkt!Vi bjöd på vegetarisk lasagne, som är min specialité, med sallad och vitlöksbröd som tillbehör. När man Maria kom fick hon lite "rester" och till efterrätt hade Rulle gjort en supergod äppelkaka.

För att Maria inte skulle missa den riktiga champagnen Veuve Clicquot (Gula Änkan), som vi fått av henne i "välkommen hem present", öppnade vi den till efterrätten. Den "stackars" Daniel hade karraktär nog att även avstå från denna goda dryck. Tur att det finns tillfällen för honom längre fram att få smaka, för den var riktigt god så det blir en repris.

Har tagit fram lite intressant fakta som jag hittat på Wikipedia. 

Veuve Clicquot

Olika flaskstorlekar på Veuve Clicquot, med den karaktäristiska gula etiketten som gett upphov till smeknamnet "Gula Änkan".
Porträtt av änkan Clicquot-Ponsardin, utfört av Léon Cogniet

Veuve Clicquot (franska för Änkan Clicquot) är en champagnetillverkare. På grund av etiketternas gula utförande är Gula Änkan i flera länder en vanlig beteckning på Veuve Clicquots champagner. I Sverige används beteckningen särskilt om den halvtorra (sec) champagnen. Internationellt är dock Veuve Clicquot i likhet med alla andra stora champagnehus fokuserat på torra (brut) champagner, som utgör huvuddelen av den totala produktionen.

Förutom sin standard champagne Veuve Clicquot och motsvarande årgångschampagne, produceras prestigechampagnen La Grand Dame.

Historik

Champagnehuset har sitt namn efter Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin som föddes 1777 och gifte sig 1798 med François Clicquot. François drev vid den tiden ett litet vinhus som hans far Philippe Clicquot-Murion hade grundat 1772. 1805 dog Francois hastigt i en febersjukdom och lämnade Nicole ensam med parets lilla dotter. Då Nicole, vid 27 års ålder, ärvde sin avlidne makes vinhus beslutade hon sig snabbt för att ta över hans affärer och att ägna all sin tid åt att fortsätta driva och utveckla champagnehuset. Madame Clicquot beskrivs ofta som den första moderna affärskvinnan. Efter sin makes död tog det henne endast fyra månader att finna skickliga medhjälpare, skrapa ihop kapital och grunda huset Veuve Clicquot Ponsardin.

Tack alla kära familjemedlemmar för en trevlig kväll!

2010-10-29 Äntligen fredag........

Inte är jag arbetsgivarens dröm precis....jag vill ha långa ledigheter samt längtar mest till helgerna....fast där i mellan jobbar jag ju på flitigt förstås, hä, hä.

Tills kvällsmat blev det Rulles Tagliatelle á la puttanesca, se recept nedan, som är riktigt smaskig.

Efter maten sjönk jag ner i tv fåtöljen för att kolla på Idol. Jag tycker det är kul att se duktiga sångbegåvade artister, framför allt när de har en trevande start och utvecklas till att bli riktigt bra. Det är ju dock inte alla förunnat och de blir utsatta för hård kritik. Men det är ju därför de är där och måste så tåla för att utvecklas och gå framåt.

Härefter blev som brukligt filmtime, denna gång:   

Maria Larssons eviga ögonblick omslag Maria Larsson är en sjubarnsmor som är gift med diversearbetaren och kvinnokarlen Sigfrid Larsson (Persbrandt). Maria har vunnit en kamera på lotteri och fotogragen Sebastian Petersson, kallad "Piff Paff Puff", lär henne att fotografera. Maria ser nu på världen med helt nya ögon; grannar, krukväxter, barnen på gården, katten, allt kommer till liv i dessa bilder som ska komma att vara för evigt. Fotografierna berättar om en värld i fattigdom och utveckling, vardagsglädje och krigsutbrott, ett helt samhälle i förvandling.
  Skådespelare:
Mikael Persbrandt, Maria Lundqvist, Ann Petrén, Jesper Christensen, Amanda Ooms, Maria Heiskanen, Callin Öhrvall

En riktigt bra och sevärd film!Har fotograferat bilden från receptet

Tagliatelle á la puttanesca

Du behöver:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt (eller 1/2 dl chilisås och 1 krm chilipeppar)
Champinjoner valfri mängd (val av oss, tillhör ej originalreceptet) 
olivolja
6 hackade sardellfiléer eller 1 burk (50 gr) anjovis (kan uteslutas)
2 burkar krossade tomater á 400 gram
1 msk oregano
1½-2 dl svarta kärnfria oliver
2 msk kapris
salt
svartpeppar

Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Klyv chilifrukten, ta bort kärnor och väggar och hacka chiliköttet.
Fräs lök, vitlök och chili i olivolja utan att det tar färg. Lägg i sardellerna, rör om och låt koka ihop i någon minut.
Tillsätt tomaterna, oregano, oliver och kapris. Låt såsen puttra på svag värme under lock i cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med nykokt tagliatelle och parmesanost!

Lycka till!