2017-01-31 Sval morgon och lugnt stilla hav i Huay Yang idag....

Idag är det sista dagen i januari 2017 och var tog den här månaden vägen, svisch och så var den snart slut och i morgon går vi in i februari.
 
I morse kl. 8.00 visade temperaturen på vår altan 22 grader och det kändes svalt men ändå riktigt skönt. Under dagen steg temperaturen och just nu är det 31 grader så kontrasterna är stora från dag till kväll och natt samt morgon.
 
22 grader är på gränsen till att det börjar kännas kallt här i Thailand för oss men det dröjde inte länge innan temperaturen höjdes till 31 grad i skuggan....
 
Solen skiner från en klarblå himmel och fåglarna kvittrar och på dagens strandlångis fick jag trevligt sällskap av goa fina vännen Ulf Ö.
  
Idag var det inga svårigheter att traska över flodmynningen innan nationalparken och det var bara ca 2 dm på djupaste stället. Sanden har fyllts på och nu är floden bara en knapp meter bred vid övergångsstället.
 
Ulf fick testa vattendjupet först :-D 
 
Bredden på floden har krymt rejält sedan sist...
 
Nu är det bara att traska på norr ut...
 
Det var många fiskebåtar ute idag...
 
I Wanakon Nationalpark kom mysiga tiken Enöga springande och tjöt av glädje att se oss. Det var flera veckor sedan som vi sågs sist då det varit svårt att passera över flodmynningen. Enöga hängde med oss till klippgränsen där vi vände och därefter lommade hon hem till sig igen.
 
Snälla och mysiga tiken Enöga...
 
Klippgränsen, och här vände vi tillbaka söderut igen...
 
Stranden är hyfsat bred och det var lätt att gå där idag.
 
Norrut
 
Söderut...
 
Vi fortsatte via Dolphin Beach till stenpiren vid hamninloppet och mitt emot Jacks Beach. 
 
På vägen dit mötte vi fina goa vännen Eva O som vände och gjorde oss sällskap...
 
Mysiga goa hanhunden Atlas kom också springande och ville bli klappad samt få lite hundgodis förstås...
 
Atlas hängde på och på tillbakavägen stannade han kvar där han bor vid Poms Restaurang...
 
Fiskebåtshamnen...
 
I fredags var det ett vattendrag här då vågorna sköljde över strandremsan så vattennivån har sjunkit flera meter sedan sist...
 
Vackert glittrande hav,,
 
Detta var dagens Huay Yangrapport och tack Ulf, Eva och Enöga samt Atlas för trevligt sällskap samt jag önskar er bloggläsare en mysig tisdag!

2017-01-30 Skön måndag som börjar med ett härligt Yogapass...

Idag fick jag en härlig början på dagen med en skön lugn Yoga på Orchid 3, hus E6, och duktiga Phiah visade oss yogare återigen de övningar som hon gillar att utföra. 
 
Phiahs övningar var även idag mycket lugna och totalt höll vi på i 1.45 timme och dagens fokus låg mest på ryggen och höfterna.
 
Stort tack till alla som var med och förgyllde mitt Yogapass och ett extra stort tack till Phiah, vår duktiga inspiratör, samt Elisabet och Rolf eftersom de upplåter sin uppfart till oss alla yogare.
 
Nästa Yogapass blir enligt plan på onsdag den 1 februari kl. 10.00 på Orchid 3, hus E6. Ta med yogamatta eller annat underlag, band, kudde eller vad du nu behöver för egen del.
 
Obs! Kolla alltid på gruppen Huay yang - aktivitetsida på Facebook så det inte skett nåon förändring i dag eller tidpunkt. 
 
Alla som vill yoga är välkomna!
 
 

2017-01-29 Huay Yang Dog & Cat Rescue åter igång med kastrering av hundar och katter - Varning för blodiga bilder!

På grund av en begravning i Wat Samut var de tvungna att flytta den planerade kastreringsdagen till andra sidan Phetkasem Road och till ett tempel som heter Wat Noen Din Daeng (= templet på kullen med röd jord) som ligger ca 3,5 km västerut från Phetkasem Road vid den landsväg som går till Huay Yangs Högskola. Högskolan ligger på vänster sida ca 1 km norr om norra U-svängen. Därifrån var det alltså ca 3,5 km till templet.
 
Det var lätt att cykla dit och få lite motion på köpet. För att slippa motorvägen helt kör man över norra U-svängen in på Sanyavägen mot Burmabergen och precis innan Sanyas Handelsträdgård svänger man in till höger på en fin jämn landsväg. Den vägen mynnar ut ca 200 m ovan Phetkasem Road (mot Burmabergen) och på "Högskolevägen" och där kör man vänster. En mycket fin och jämn landsväg och den vägen kan man säkert också välja om man ska till den väg som leder vidare till Dan Singh Khons Handelsplats. Den vägen ska jag testköra framöver för att se var den mynnar ut. Kul med lite variation i vägvalet :-D 
 
Nåväl där på tempelområdet stod kastreringsgänget med veterinärerna Pailin och Qwan, Mia, Göran och Tui samt Numwhan ButterflyTeam från Huay Yang Dog & Cat Rescue och de thailändare som ville ha sina hundar och katter kastrerade.
 
Det visade sig att det var en begravningsakt vid det här templet också men det var inga problem att hålla till där för kastreringsprojektet då tempelområdet är stort.
 
Dagens kastreringsresultat blev 23 hundar och 9 katter samt en tik fick en rejäl tumör bortopererad. Ett riktigt bra resultat med andra ord!
 
Hela Huay Yang Dog & Cat Rescue teamet och veterinärerna Pailin och Qwans pickuper där deras operationsplats är på flaket och de väntande patienterna. 
 
 
Qwan är veterinär från Prachuap Khiri Khan och här kastrerar hon en katt
 
Två fina privatägda hundar som ska kastreras och väntar på det innan de får den första lugnande sprutan...
 
En gosse med sin fina hund som också ska kastreras och hans pappa (portugis) är med som sällskap...
 
 
Kastreringen är klar och såret sys igen med samma starka tråd som man syr ihop sår på opererade människor..,  
 
Lugnande spruta har givits och den fina vovven somnade gott.
 
Vid ett obevakat tillfälle vaknade den sovande tiken från sin dvala och kastade sig upp och sprang iväg ut i naturen till sin thaimattes stora förtvivlan. Hon försökte springa efter men hunden försvann ut i det gröna.
 
Bredvid tempelområdet var det ett mycket stort ananasfält och runt omkring det rena rama djungeln. Jag, Göran och Tui hjälpte till att leta efter den stackars hunden som dessutom var drogad. Plötsligt hörde jag ett prasslande ljud och såg vovven på håll och började gå dit samtidigt som jag ropade på tikens matte. Hon sprang dit och lyfte upp sin hund drogade trötta som då hade lagt sig ner i gräset och var helt slut. Skönt att det slutade lyckligt!
 
Kastreringen kunde till slut slutföras på alla de 3 hundar som de hade med sig och hon tackade oss alla så mycket för hjälpen. Härligt att se att många thailändare verkar ta väl hand om och sköta sina hundar.
 
Nykastrerad tik och den stackars tiken hade fullt med fästingar på sig, löss och andra parasiter så den fick en injektion för det också. Det finns även ett typ kalkpuder som man kan behandla med och krypen flyr sin kos men det är inte giftigt för hunden när den vill slicka sig ren.
 
Den här lilla valpen hade också mycket fästingar på sig och den baddade de in en vätska som luktar bensin men är väl utspädd så den inte ska skada hunden men väl hjälpa den att få bort alla fästingar och andra kryp.
 
Den var lite sjuklig och fick medicin och Tui ska ta hem den ett par veckor för att den ska få vila innan den kastreras.
 
Medel för att få bort och motverka angrepp av parasiter...
 
Nykastrerad tik som fått parasitpulvret runt sig för att få ligga i fred från krypen tills hon vaknar upp...
 
Ägarna till plast- och prylbutiken på vår sida om Frontage Road söderut, strax innan marknadsplatsen, var också där bad om hjälp för att få sin tik opererad då den utvecklat en stor tumör på magen.
 
Pailin är skicklig med kniven och den stora tumören opererades bort och skinnet syddes igen så fint över det stora såret.
 
Varning för blodiga bilder och filmer för den som är känslig! 
 
Stor tumör på magen som måste bort...
 
Rengöring med jod
 
Ett snyggt snitt runt tumören...
 
 
 
Tumören är snart borta...
 
 
...och här är tumören som nu avlägsnats av den skickliga Pailin...
 
Nu ska såret sys ihop...
 
 
 
Efter operationen fick tiken åka hem med sin husse och sova ut samt vila hemma hos familjen...
 
Vilket fantastiskt arbete dessa veterinärer utför och en kastrering kostar 600 baht och den betalas av Huay Yang Dog & Cat Rescue samt alla injektioner, mediciner, parasitmedel etc etc.
 
Vill du hjälpa till och stödja denna verksamhet kan du göra det genom att lämna ett ekonomisk bidrag, litet eller stort. De behöver även lakan, handdukar etc för hundarnas skull så har du några till övers kan du lämna dem hos Göran och Mia.
 
 
Ditt bidrag och engagemang medför att de kan fortsätta hålla koll på våra hundar och katter i byn, se till att de mår så bra de kan må samt utföra kastrering så inte antalet hundar och katter ökar. Det gagnar oss alla i Huay Yang, för oss som gillar friska starka hundar och katter samt för dig som inte gillar vare sig hundar eller katter. 
 
Tack alla som var på plats för att jag fick vara med och delta i detta fantastiska projekt!