2012-03-31 Ananasodlare demonstrerar på motorvägen strax norr om PKK

Igår kl. 11.00 spärrade ananasodlare av hela motorvägen ca 1 mil norr om Prachuap Khiri Khan för att de ville ha mer betalt för sin ananas. De hade tippat flera laster ananas över hela vägen. Regeringen lovade att betala 4 baht per kg till slut. De var väl därför en lyckad demonstration för deras del. Efter många timmars stopp öppnades motorvägen igen.

De som däremot inte var så glada över demonstrationen var våra vänner Jerry och Tina som var på väg med buss till Hua Hin från HY kl 10.00 och de fastnade kl. 11.00 strax norr om PKK. De kom ingenstans då det var tvärstopp i alla riktningar.

De var äntligen i Hua Hin efter att ha suttit på bussen i 7 timmar utan möjlighet att äta. Enligt telefon var de helt slut och det kan man ju förstå. Denna resa tar normalt ca 2 timmar med buss.

Vi hade också grannar från två hus i vårt område som startade från HY kl. 12.00 och skulle till BKK för att flyga hem till Sverige vid kl. 24 tiden. Hoppas de hann med flyget...


Bilden är lånad från nätet

2012-03-31 Bananskörd och vad tog den här dagen vägen?

Idag var det dags att skörda den ena bananstocken och Gock och Ned hjälpte till. Bananerna är fortfarande gröna men ska ligga för tillmogning i några dagar tills de blir gula och därmed klara att ätas.


Gock och jag skördar den färdiga bananstocken


Bananerna för tillmogning

I samband med skörden upptäckte jag att vi har ytterligare en bananstock på gång. Så nu är det en som har "färdiga" bananer men är på växande tillmognad och två som växer fram ur sina respektive blommor. Jisses vad snabbt det går...


En sprillans ny jättebananstock på gång igen...


...och den lite blygsammare stocken som kommit före den sprillans nya och som även den är på väg att växa fram ur sin blomma...

Under förmiddagen fick vi besök av Mong, som vår vakt Oj rekommenderat för installation av fönster- och dörrgaller på vårt hus. Mong är tydligen duktig på stålkonstruktioner och har "sitt finger med" när det gäller takkonstruktioner på en del områden här i byn. 

Vi vill ha möjlighet att ha våra nätfönster öppna både under dag- och nattetid och för att vara på den säkra sidan och för att förebygga inbrott har vi insett att vi måste göra något åt det. För vår del är det lämpligast med järngaller. Mong hade med sig en katalog med en massa typer av galler samt utseende mer eller mindre utsmyckade med detaljer och vi hittade en typ som vi gillade.

Mong kom med förslag på vettiga lösningar och vi vill ha ett öppningbart galler med lås (för att underlätta bl.a fönstertvätt för Ned) samt ett mycket bra pris. Han kommer för provmontering av ett fönster den 10 april då vi "slår till", om vi är nöjda förstås, med vidare montering samt accept av det erbjudna totalpriset.

Kl. 17.00 var vi och flera andra par bjudna till Berith och Tommy i deras Sala som de har på tomten och vi bjöds på valfri dricka med tilltugg som bla. hemkokta räkor i smarrig dipp. Jättetrevligt! 

Nästan hela gänget drog sedan vidare till Anns Restaurang för att äta kvällsmål tillsammans.

Tack alla för en trevlig kväll och ett speciellt tack till Birgith och Tommy för den lilla trevliga tillställningen hos er.


... och så fick vi alla njuta av solnedgången över Burmabergen...Visst är det vackert!


 

2012-03-30 Härliga fredag

Sanya kom vid kl. 09.00 tiden och planterade en ny frisk Greenpalm av annan art än den ursprungliga i den hörnan.


Sanya, vår trädgårdsmästarehjälte


Nya friska Greenpalmen

Den av en annan typ Greenpalm som stod där hade delvis drabbats av några "baggar" som lever inne i stammen och "dödar" både gamla och nya nya skott. Nu har vi ledsnat på att betrakta "delar" av denna stackars utsatta palm som trots flera pestcontroller och annan särbehandling inte återhämtat sig med positivt resultat. "Baggarna" som lever inne i stammen är skadedjur som drabbar cocospalmerna hårt och som på sina håll medfört massdöd för dem.

Jag bad därför Sanya att ta bort de angripna stammarna och behålla de friska och plantera om dem tillsammans med "syrrapalmen" på andra hörnan som inte angripits på samma sätt märkligt nog. Nu får vi se vad som händer... 

Sanya hade även med sig en säck med kobajs så jag for runt och slängde ut på samtliga växter och det är verkligen den bästa näring som finns. Det bör göras ca 1 gång i månaden.


Kobajs som brunnit i ett år och det luktar ingenting. Den bästa näringen som finns för våra växter. 

En och annan fet larv, mask etc. får man räkna med att stöta på, men jag har ju gummihandskar på så mig gör det inget...

Tommy kom på en snabbvisit och bjöd in oss på en liten tillställning i deras Sala kl. 17.00 innan kvällsmålet. Han hade med sig ett paket med röda fina stearinljus som de köpt i present till på IKEA. De vet ju att jag älskar rött. Vad jag glad jag blev och tänk vilka goa vänner vi har.


Dessa fina röda ljus kommer att lysa upp vår tillvaro ännu mer. Tack Birgith och Tommy!

Idag har det varit otroligt varmt, 36 grader och ett tryck i luften som om ett oväder är på gång. För att få lite svalka av vinden åkte vi till Nong Pu för att äta lunch och softa då Ned kom för att städa.


Pad Mama Gong. Gott men även en fröjd för ögat...

Under eftermiddagen mullrade åskan över Burmabergen. Det såg ut som om det regnade rejält över bergen och några hotfulla moln drev upp och skymde solen men molnen försvann igen. Inget regn i byn utan det stannade kvar över Burmabergen.

Det märks att lågsäsongen börjat, det är ingen trängsel på restaurangerna och på stränderna är det färre och färre som syns till även om man aldrig i övrigt upplever någon trängsel direkt på våra långsträckta stränder.


Solstolar gapar tomma....På våra områden är det lugnt, inga fler inbrott, åtminstone inte som som vi hört talas om, men kloka av erfarenhet låser vi om oss och de flesta har nog insett att det kanske inte är så klokt att lämna dörrar och fönster öppna. Dert finns ju ingen anledning att bjuda tjuvar eller inkräktare på ett "dukat bord".

Först en liten GT hemma hos Eva och Lennart och sedan avnjöts kvällsmålet på Jacks tillsammans med dem och Lotta och Bosse som slöt upp där. Eva och Lennart åker till Bangkok i morgon för hemresa till Sverige så det blev en trevlig avslutning på deras vistelse här. Vi kommer att sakna dem och önskar dem en trevlig resa!

Tack alla som bidragit till ytterligare en ljuvlig dag och kväll i vårt kära HY.