2012-10-31 Två nya plantor i samma kruka

När jag och Maria passerade förbi trädgårdsmästaren i hörnan på Mellanvägen efter vår långis om ca 9,5 km såg vi dessa två vackra växter i samma kruka. Den röda bladväxten kan planteras ner i jorden när den växt till sig, den andra blomväxten får stå kvar i krukan. Det var svårt att låta bli att köpa dem så så blev det.
 
Visst är det fina?

2012-10-31 Kokosvatten - Kokospalm och kokosnöt

Kokosnöten kan användas till mycket. Maria älskar kokosvattnet som är både läskande och nyttigt på flera sätt. Man kan köpa färdigskalade kokosnötter på Tesco Lotus, göra hål i skalet och dricka innehållet som det är. Du kan också köpa oskalade kokosnötter på B-one om du frågar.
 
Info hämtad från Wikipedia.
 
Kokos vatten är den klara vätskan inuti unga kokosnötter (frukter av kokospalmens ). I tidig utveckling, tjänar som en suspension för frövitan av kokos under nukleära utvecklingsfas. När tillväxten fortsätter, frövitan mogna i sin cellulära fas och insättning skalet på kokos köttet . Kokos vatten har länge varit en populär dryck i tropikerna , särskilt i Indien , Brasilien kusten,Sydostasien , Stillahavsöarna , Afrika och Västindien , där det är tillgängligt färska, konserverade eller flaska.

Kokosnötter att dricka är noggrant förpackade och säljs på många ställen. Dessa är typiskt asiatiska kokosnötter vars yttre grön ytterskalet har avlägsnats, och återstoden insvept i plast. Under hela tropikerna de kan hittas säljs av gatuförsäljare, ofta skär i kunder för att säkerställa att kokos vatten är färskhet. Kokos vatten kan också hittas i vanliga burkar, Tetra Paks eller plastflaskor (ibland med kokos massa eller kokos gelé ingår). Flaska kokos vatten har en hållbarhet på 24 månader. 

Under de senaste åren har kokosvatten marknadsförts som en naturlig energi eller sportdryck grund av dess höga kalium och mineraler innehåll. Marknadsförare har också främjat kokos vatten för att ha några fett och mycket låga mängder av kolhydrater , kalorier och natrium . Men marknadsföring påståenden tillskriver enorma hälsofördelar för kokos vatten är till stor del ogrundade.

Om inte kokos har skadats, är det sannolikt steril . Det har förekommit fall där kokos vatten har använts som en intravenös hydrering vätska i vissa utvecklingsländer där medicinsk saltlösning tillgänglig. 

 
 
På nedan länk kan du läsa mer om både kokospalmen och kokosnöten. 
 
 http://sv.wikipedia.org/wiki/Kokospalm
 

2012-10-31 Chili - starkt och gott samt nyttigt för kropp och knopp...

Chili, och då helst röd, äter vi dagligen mer eller mindre. Vi har ökat på dosen efter hand och nu är vi inte lika känsliga längre. Chilin är oerhört nyttig då den innehåller en massa vitminer och mineraler etc.
 
Info nedan är hämtad från Wikipedia.
 
Röda chilin innehåller höga halter av vitamin C och karoten (provitamin A). Gula och framförallt gröna chilin (som egentligen är omogen frukt) innehåller mindre mängd av substanserna. Dessutom är chili en bra källa för de flesta B-vitaminer och vitamin B6 i synnerhet. De innehåller också mycket kaliummagnesium och järn. Deras höga halt av C-vitamin kan också öka upptaget av icke hem-järn från andra livsmedel.
 
Chilifrukten innehåller capsaicin som gör att den smakar starkt. Hettan mäts i enheten scoville. Paprika ligger på mellan noll och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–5 000 och rent capsaicin på 16 miljoner. Den hetaste chilifrukten är Naga Jolokia som har uppmätts till 1 041 427 scovillegrader. De största mängderna capsaicin återfinns framförallt i fruktens fröfäste och mellanväggarna. Det går ofta enkelt att minska styrkan genom att skära bort dessa delar av frukten. Äter man regelbundet chilipeppar så ökas successivt toleransnivån för dess styrka.
 
Vill du läsa mer...http://sv.wikipedia.org/wiki/Chilipeppar
 
Röd god chili