2015-09-30 Trevlig onsdag (Lillördag) hälsar vi från Huay Yang samt ett lite saltat inlägg.

Idag fick jag trevlig sällskap av Isac & Pia (Pisac) samt vovvarna förstås på strandlångisen och stranden är mycket ojämn nu med lite vallar här och var, mjuk sand att pulsa i varvat med hårdare sand och nu börjar havet stöka till det på vår kära strand ordentligt.
 
Men jag brukar säga att ju fler kringelikrokar man måste gå, traska på hårt eller mjukt underlag, det vill säga variation, är bara bra för benen och balanssinnet och ger lite mer träning. 
 
Det fläktade inte särskilt mycket på stranden idag heller så det blev svettigt och det är inte heller farligt så länge man kommer ihåg att fylla på vätskeförlusten med vatten, mycket vatten och gärna mineralvatten.
 
En härlig vy från vårt paradis Huay Yang
 
Vi har helt övergått till att bara dricka det mineralvatten som finns i de gröna automaterna lite var stans i Huay Yang. Det är dels nyttigare och dels billigare och det är en kombination som jag gillar skarpt.
 
Vi har köpt 2 kraftiga 9 litersdunkar med kraftigt sidohandtag på Home Pro och de fyller vi på med vatten från vår närmaste automat nästan varje dag.
 
För 2 baht får du drygt 2 liter vatten. Sedan är det lätt att fylla på några tillbringare med vattnet och ställa i kylen så får vi alltid kallt vatten. 
 
Denna apparat står vid Charming Mart på Samutvägen...
 
Det vatten som vi kan köpa på våra områden i den stora vita 20 litersdunken kostar 20 baht på vårt område och det är inget fel på det vattnet men det är ett pressat vatten helt fritt från mineraler etc. så det får man i så fall tillsätta själv om man vill ha det. 
 
Svettas vi mycket tömmer vi kroppen på våra saltlager och det är därför viktigt att se till att vi får tillbaka saltet igen och det sker oftast genom maten eller om vi tillsätter salt i vårt dricksvatten. Här i tropikerna är det viktigt att få i sig extra mycket salt till skillnad mot i tex Sverige där man inte ska salta för mycket då saltet binder vatten i kroppen. Det är ju som bekant inte heller lika varmt där som det är här året runt.
 
Vilket salt ska vi välja då och som är bäst för kroppen? Jag har googlat lite på det och via nedan länk kan du få info om du är intresserad. 
 
http://www.halsasomlivsstil.com/2014/03/ar-havssalt-battre-an-bordssalt/
 
Rulle och jag använder både havssalt och joderat raffinerat salt vilket som passar bäst för det vi behöver det till. Vare sig Rulle eller jag har problem med jod i saltet.
 
Havssaltet ligger i en förpackning om 8 påsar och det saltet är till konsistensen lite fuktigare och ser ut som små saltflingor som är lättlösliga. Det använder vi till matlagning samt kan förstärka vattnet vid tuffa cykelträningspass t ex. Det joderade raffinerade saltet är som ett vanligt bordssalt. 
 
Havssalt, där man köper en förpackning med 8 påsar och det vanliga bordssaltet...
 
Havssaltet har vi köpt på Tesco Lotus och det kostar ca 8 baht för hela förpackningen om 8 påsar, 
 
I kväll blir det trevligheter med en salt kille och en salt tjej (Pisac) och innan kvällsmaten, på någon av våra restauranger i byn, kommer Rulle bjuda oss på en Pinja Colada, Mums!
 
Jag önskar dig en synnerligen trevlig onsdag! 

2015-09-29 Bonsaiträdet är nu också flyttat till sin nya plats...

I morse fick jag instruktioner, via telefon med trädgårdsmästaren Sanya, hur jag skulle hantera Bonsaiträdet inför flytten till den nya platsen. Rötterna skulle kapas runt om mellan 20-30 cm, inte kortare än så, och då skulle det inte vara några problem att få den att trivas på den nya platsen. Trädet behövde inte kapas på höjden och det är jag glad över då det är så ståtligt och fint som det är nu
 
Jag kapade alla rötter enligt Sanyas anvisning och när det var klart kom vår områdespersonal Gock, Ned och Oh med flera säckar mycket bra jord som jag beställt av Chaba och som de själva blandat av bl.a komposterat trädgårdavfall.
 
De frågade om jag ville ha hjälp att flytta det stora trädet, och det ville jag gärna, så vi hjälptes åt att ta upp den minst 3 meter höga trädet ur jorden och flytta det till nya platsen och även Rulle fick rycka in då det var tungt som attan. Som tack för hjälpen fick de varsin Magnumglass och det uppskattades av dem alla :-D
 
Nu står det så fint på platsen där det nu ska stå permanent och vi hoppas förstås att den ska trivas där.
 
Nu har alla växter, som stått precis framför altanen, flyttats så nu är det bara för Chaba att med hjälp av Jotin sätta igång med altanutbyggnaden enligt plan from den 5 oktober. Då drar vi också iväg på vår långresa med våra MC så det passar utmärkt.
 
Denna första etapp, dvs. att bygga upp altanfundamentet samt takpelarna, för det framöver kommande förlängda taket, kommer att ta ca 2 veckor. Etapp två, då taket kommer att byggas ut, sker först i april 2016.
 
Då hinner altanfundamentet samt pelarna sätta sig ordentligt innan resten av arbetet och det motverkar onödiga sättningar framöver. Det är också med hänsyn till våra närmaste grannar på området att slippa bo och vistas i närheten av ett dammigt byggarbete så när de börjar med etapp två har de flesta åkt hem till Sverige igen,
 
Det är för oss en totalt sett lång byggtid men vi är övertygade om att det kommer att bli mycket bra när det väl är klart. Det är det viktigaste och roligt att se fram emot!
 
Nya altanvyn...
 
Det stora Bonasiträdet har fyllt ut gluggen i fronten på vår tomt...
 
Utifrån sett.
 
När alla de flyttade växterna gjort sig hemmastadda på sin nya plats kommer det att bli mycket blommor och blad. Jag har placerat alla växterna på eller i närheten av vår tomtgräns och det blir då ett vackert grönskande "insynsskydd" som omgärdar vår tomt.
 
Vi har kvar en stor tom gräsyta framför huset så det blir luftigt och fint samt en yta att kunna vistas på.
 

2015-09-29 Härliga hav och hundar i Huay Yang...

Berit och de andra långisarna hade annat för sig idag så jag gick själv på strandlångisen med alla "mina" vovvar. Igår hade Lusia fått ett par bett över länden, förmodligen av Enöga som uppfostrade Lusia väl hårt denna gång, och de blödde från såren.
 
Efter strandlångisen igår cyklade jag hem och hämtade 70 % alkohol och bomull och cyklade ner till stranden igen för att rengöra Lusias sår direkt. Hon lät mig göra det och stod alldeles stilla och såren såg sedan fina ut.
 
Idag syntes såren knappast och hade läkt fint. Strandhundarna har ett bra läkkött men det kändes ändå bra att göra det lilla för min lilla Lusia så det inte uppstår några infektioner trots allt.
 
Stranden är fortfarande bred och fin men efter vår långresa i oktober under ca 4 veckor har säkert nordostmonsunen kommit och då ligger havet på hårdare mot våra stränder men det är då lugnare på andra sidan mot Andamanhavet.
 
Då förflyttar vi långisarna till byn istället och då blir Berit och jag gatflickor :-D
 
Brahminy Kite
 
Vi har några hökar av arten Brahminy Kite som håller till ovanför Hat Wanakon och idag såg jag två stycken som kretsade högt i det blå ovanför oss eller över pinjeskogen.
 
Lusia som har fint läkta sår idag. När Enöga går för hårt åt Lusia säger jag till henne nu då hon ibland går lite för långt i sin lektion i ranguppfostran. Hon lyssnar faktiskt och lugnar ner sig och Lusia ger mig en blick av tacksamhet.
 
Lilla Atlas har därmed också förstått att vi kanske får styra upp det hela och eftersom hand är kompis med Lusia säger han också till Enöga att tagga ner. Det går livat till ibland på stranden :-D  
 
Atlas som just har badat,,,
 
Hundgänget Enöga, Atlas Lusia och Schack har tagit täten...
 
Fiskjakt på gång...
 
Visst är det vackert!? 
 
 
Tack alla goa hundar för en skön strandlångis!