2011-11-30 Besök på skolan i Huay Yang

Cyklade upp till skolan i byn som ligger på tvärgatan till höger vid restaurangen Va Gott på Tempelgatan. Barnen hade rast. De blev givetvis nyfikna och stojjiga när jag kom och hälsade samt tog fram kameran och frågade om det var ok att fota dem. En del ville men inte andra och det var ingen lätt uppgift att få en bra bild när de var något så när stilla och samlade. När de satt sig på huk i storleksordning så hoppade de upp en och en för att se hur min kamera fungerade... Barnen uppmärksammade mig på att det hade samlats bin i en hörna på skolbyggnaden och efter en stund var det tydligen en pojke som blivit stungen i huvudet och en annan i fingret. De ropade på mig för att komma och titta. Jag tittade i pojkens hårbotten men det såg bra ut och på den andra pojken tog jag loss en liten gadd från fingret och blåste bort. De tackade för hjälpen och gjorde vajhälsning.

Härefter tog två flickorna i 6-7 års åldern mig i varsin hand och så gick vi bort till deras lärare. De var två kvinnliga lärare, en för barnen i 4 årsåldern och en för barnen i 5-7 årsåldern. Jag presenterade mig och de var mycket tillmötesgående och svarade vänligt på mina frågor.

Barnen i 4 årsåldern hade just haft sin vila och vaknade upp en efter en när jag visades in i klassrummet.


Bara ett av barnen ligger kvar och sover...


Småskolan
Barnen i den andra klassen var mellan 5-7 år och när jag kom in i klassrummet fick de ta fram något slags musikinstrument och sätta sig på rad framför whiteboardtavlan och "spela" i takt till de figurer som hon med en pekpinne pekade ut på tavlan. De lär ut mycket via internet så varje klassrum har en TV som är upphängd ovanför tavlan. När jag var där fick barnen komma fram en och en och få sin läxuppgift.
Läraren Vanliya 


Läraren berättade att barnen, oavsett ålder, går i skolan måndag till fredag mellan kl. 08.30 - 16.00 och har lunchrast mellan kl. 12.00-13.00.

Barnen måste själva betala sin mat och det kostar mellan 10-30 baht per dag beroende på ålder.
De får också själva bekosta 2 skoluniformer som kostar ca 700 baht per uniform.

Om man som Farang vill kan man lämna en donation till skolan via läraren som omfatter en eller flera utvalda elever. Det finns ett sådant formulär att fylla i hos läraren.

Barnen har inga gymnastiklektioner eller andra fysiska övningar på skolschemat. Vi kom överens om att jag skulle komma tillbaka till skolan på tisdag nästa vecka kl. 09.00 för att visa barnen och lärarna några bra övningar och det ska bli kul om något går hem av vikten att röra på sig när man har så långa skoldagar.

Klasserna är uppdelade på 4 år, 5-7 år, 8-12 år och 13-15 år. I denna skolbyggnad går barnen fram till 12 år och byter sedan skola men den ligger på samma område.


Skolbyggnaden för barnen mellan 4-12 år


Matsalen


Samlingssal


Fotbollsplanen


En lekplats för alla barn som vi farranger varit med och betalat för via våra respektive områden.


Skolbyggnaden för barnen mellan 13-15 år


Lektionssal för grupparbete...


...i att göra dekorativa anslag... 


Mark för att utöva naturkunskap. Eleverna har satt trädplantor som de vår vårda.


En planta på tillväxt

Ett stort tack till den vänliga skolpersonalen och de både små och stora eleverna för att jag fick en liten inblick i deras skoldag.  

 

2011-11-29 Party på Yuts

Vi var några stycken festglada som samlades hos Lasse och Chon på ett glas vin för att sedan gå till Yuts för "invigningspartyt" klockan 19.00. De hade dukat upp så fint och satt på vita överdrag på plaststolarna samt rosetter i guldfärg. Behagligt att sitta på tyg och inte plast i värmen. De hade även riggat upp en rejäl musikanläggning med mixerbord som vi hört att de testat under eftermiddagen.

Roffe pratade för Yut som hade bjudit in till festen för att fira att de haft restaurangen i 3 år och att så många fallanger hittat dit för att gästa dem. Restaurangen ligger ju lite avsides nedanför Lotus 2 och syns inte från Lotusvägen. Vet man inte om att den finns åker man ju bara förbi. Det är en mycket trevlig liten restaurang och maten är vällagad och god samt att de håller låga priser på både mat och dryck. 

Efter det korta invigningstalet fick vi bordsvis hämta buffématen och allt var mycket gott och rikligt tilltaget så alla blev med all säkerhet både mätta och belåtna. 

Under tiden som vi åt spelades lite bakgrundsmusik men inte så högt att det inte gick att prata. Härefter blev det underhållning av två söta lättklädda thailänska flickor som ålade sig till musiken och detta uppskattades framför allt av männen i samlingen, ha, ha. Det hela gjordes på ett humoristiskt sätt och flickorna var duktiga så de flesta tyckte nog att showen var kul.

Härefter blev det sånguppträdanden och det hela slutade med Karaoke och thailändarna vid musikanläggningen uppmanande mig att gå upp för att sjunga. Självklart bjussade jag på det och jag fick även sällskap av Janne. Härefter ville även en thailändska att jag skulle sjunga med henne...Kul att sjunga hellre än bra, ha, ha!

Det var riktigt trevligt och alla festdeltagare verkade glada och uppsluppna. Framåt kl. 21 -22 började folket droppa av och festen var slut.

Tack till alla som bidragit till en trevlig fest och framförallt till Yut och hennes personal som ordnade det hela så fint! 

Nu följer en kavalkad av bilder på festfolket:


Gim "min duktiga massör"


Kerstin och Rulle


Janne och jag2011-11-28 Besök på Sanuk, den svenska skolan i Huay Yang

Kirsi, 39 år, är utbildad förskollärare och som bor normalt i Borlänge, och tog emot mig för att göra ett litet reportage om skolan årskurs 1-9 (6-16 år) och barnklubben (3-6 år) samt förskolan (3-5 år) för skandinaviska barn. Jag pratade även med Annelie, 40 år, som är lärare och bor normalt i Visby. Båda verkar trivas utmärkt och ser det, som jag uppfattade det, som en "ynnest" att få utöva sitt yrke i Thailand med den erfarenhet som det ger.  

Skolan i Huay Yang etablerades i januari 2011 och ligger i resortområdet NishaVille som gränsar till nationalparken och den svenska personalen på denna skola söker arbetstillstånd via NishaVille.

Skolan ligger precis vid havet och har stranden som “skolgård” och den ligger otroligt vackert och fridfullt med havet framför sig och det vackra lilla templet bakom skolhuset.

Verksamheten i skolan pågår än så länge from den 21 november till den 31 mars 2012 med uppehåll för jullov mellan v. 51 och v. 1. Målet är att de i framtiden ska kunna ha skolan öppen hela läsåret.

För närvarande är det totalt 11 barn som går på skolan varav den yngsta är snart fyllda tre år och den äldsta 14 år.

Barnen får en aktivitetsbok som de kallar Thaiboken och som de kan fylla i sina aktiviteter. Barnen får lära sig räkneorden och artighetsfraser samt olika frukt och matnamn på thailändska. På barnens låda med tillhörigheter står deras namn på både svenska och thailändska.

Kl. 10.00 var det fruktstund för alla barn och ungdomar och de sitter tillsammans och äter. De barn som går i skolan får sina teoretiska uppgifter att utföra via e-post från deras skola i hemlandet och läraren på Huay Yang skolan har ständig kontakt med elevens ordinarie lärare.  

De gör även aktiviteter samt utflykter med barnen.

Jag frågade de äldre eleverna i 12-14 års ålder hur de trivdes i skolan och de trivdes bra men ville bara var där en kort begränsad tid då de längtade hem till sina kompisar i Sverige.

De mindre barnen såg ut att trivas bra med tillvaron och lekte och hade kul med sina nyfunna kompisar.

Det här kan ju vara intressant för de föräldrar som åker till Thailand under skoltid samt för t.ex. mor- och/eller farföräldrar eller andra som vill rå om barnen i Thailand men inte vill att de ska missa skolan då det föreligger skolplikt i Sverige.


Skolan med havet på ena sidan och tempelområdet på andra sidan
Ingången till Barnklubben och Förskolan samt Skolan


Kirsi med barnklubben och förskolebarnen


Fruktstunden förbereds av den thailändska personalen som även är behjälplig i samband med det thailändska språket.


Skolans veranda med vacker vy ut över stranden och havet


Här äter alla på skolan tillsammans, dagisbarn, skolelever och lärare
Det vackra lilla templet bakom skolan


TempelområdetOm du är intresserad kan du få vidare information via skolans hemsida

http://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-skolan

Stort tack till personalen och alla barn för att jag fick komma på besök och se hur ni har det.

På eftermiddagen cyklade jag till Rangen och slog ett par lådor golfbollar tillsammans med Susanne, Lena och Hasse. "Min" instruktör Janne har nu gett  mig ytterligare instruktioner för att jag ska ha möjlighet att utveckla tekniken så det går framåt i golfspelandet som så småningom kanske kommer att ske på en riktig golfbana. Vi får väl se hur det blir med det.

Just nu känns det ganska avlägset då jag börjar bli medveten om att det inte är så enkelt som det kan se ut. Det gäller att fokusera på att utgå ifrån den viktiga grundställningen vid varje slag och inte börja slarva och tappa koncentratioen. Då går det inte så bra utan bollen far iväg okontrollerat åt alla håll och kanter eller så stannar den helt enkelt kvar på mattan.  

Kvällsmålet avnjöts på Maew.