2009-08-30 Stranddag

Tillbringade förmiddagen och del av eftermiddagen på stranden nedanför Orchid 6. Det blåste härliga varma vindar så parasoll blev det inte tal om utan vi låg delvis under taket. Gjorde inget särskilt i övrigt utan hade en skön softarsöndag. Middagen intogs hos Bengts tillsammans med Eva och Janne, Marita och Peter. Därefter satt vi en stund hos Eva och Janne och babblade ett par timmar. 

I morgon åker vi till Hua Hin med tåget. Pau hämtar oss och kör oss upp till stationen sedan hämtar hon oss på tisdag eftermiddag i Hua Hin. Vi har bokat resorten Putahracsa igen och det ska bli kul att lyxa lite.


Vårt fina hus.

2009-08-29 Dan Singkhon, PKK, blixt och dunder samt skyfall

En lätt mulen morgon startade vi vid 08.30 för en tripp till Dan Singkhon (Burmagränsen), ca 2,5 mil nordväst om byn. Kul att åka dit då det är marknad vid gränsen till Burma varje lördag. Jag köpte lite godluktande tvål, Maria en ruggig stilett och nagellack samt en gyllene lyckobringande katt (fast den hittade hon i en av gränsaffärerena). I övrigt är kul att bara strosa runt på området. Det märks att det är lågsäsong då det är få skandinaver och européer där. Mest thailändare och burmeser förstås. Det blev inga orkidéer denna gång, vare sig äkta eller konstgjorda. Det är roligare att köpa äkta orhidéer om vi skulle vara här en längre tid då de måste skötas om och inte bara hängas upp på altanen där det stackars blommorna lätt kan blåsa av på grund av vinden. På vänster sida om skylten kan du se en karta över Thailand och det inringade området visar vad vi befinner oss i landet.Burma gränsstation.

Det är tillåtet för Burmeserna att åka över gränsen med de ha bara ett Dagsvisa så efer dagens slut måste de återvända igen till Burma. Strax innan gränsen till Burma på Thailandsidan står det alltid ett gäng poliser och kollar vilka som kommer från gränsen samt vilka som är på väg till Burma.OrchidégatanUndrar vilka som är "turister"?Glad Maria i shoppingtagen. Här inköpts rosa nagellack om 15 thb per flaska.

Jag har för ca 2 år sedan köpt en flaska röd nagellack på en marknad och den är lika fräsch och bra fortfarande och pryder mina tånaglar. Dyrare nagellack som jag köpt hemma i Sverige är inte alls lika bra.

Efter besöket i gränslandet beslöt vi att återigen ta en sväng till PKK då vi redan "var åt det hållet". Köpte en stor papaya och en stor ananas då det är större utbud av frukt där på den dagliga grönsaks- och fruktmarknaden vid saluhallen jämförelsevis med utbudet i byn. Passade även på att äta lunch på en fräsch och billig restaurang precis vid strandpromenaden med utsikt mot havet och de vackra öarna i området.Smaklig lunch med fantastisk utsikt.

Jag körde även denna gång solo och börjar bli en riktig hejare på att köra hoj. Maria satt med Rulle men hon fick köra från Pops där vi stannade för att bunkra upp lite varor på vägen hem. Snart blir det hennes tur att få öva motorvägskörning.

Efter hemkomsten blev det ett dopp i poolen och precis innan vi skulle ge oss av till kvällens restaurang bröt ovädret loss. Vi satt på altanen med lite dryckjom och när det lugnade ned sig hade klockan hunnit bli 19.00 så vi kände att det var dags att ge sig av. Precis när Rulle tagit fram MC:a från förrådet brakade det loss igen och vi beslöt att skippa restaurangen och äta hemma istället. Jag snodde ihop en omelett med tillbehör men Maria ville hellre ha gröt, så det blev som det blev men alla blev mätta och belåtna och det var ju det viktigaste.

Det kändes häftigt att sitta på altanen och kolla in den ena blixten efter den andra som lyste upp hela området  och därefter kom skyfallet. Det är ju regnperiod samt att vi befinner oss i tropikerna så det hela är ju helt naturligt egentligen. Det är helt ok med regn och rusk så länge jag slipper befinna sig mitt ute i det hela och bli sjöblöt. 

Förresten har jag glömt att berätta att vi blivit med bananer igen. Två av våra bananträd bär varsin jättestock med bananer om vardera 40-60 bananer. Hoppas vi hinner skörda innan vi åker hem men vi lär knappast orka äta upp så många. Maria såg bananerna först i morse när hon drog bort gardinerna från sitt sovrumsfönster fast de hängt där ett tag. De är ju gröna så de döljer sig väl i bladverket.En av banansstockarna. 

Nu har det slutat regna. Synd, jag som älskar att somna till ett smattrande regn när jag ligger där i min sköna säng torr och varm. 

Vi önskar er alla en synnerligen god natt.

2009-08-28 MC tur till Prachuap Khiri Khan (PKK)

Idag är det lite mulet men inget regn så vi beslöt att ta en MC tur till PKK vid 12.30 tiden. Dessutom kommer Ned för att städa så det är bäst att utrymma huset så hon får feja i fred. Innan vi åkte cyklade jag till sömmerskan i byn för att låta henne sy in och lägga upp en klänning.

Maria åkte med Rulle, då jag aldrig kört MC själv till PKK på motorvägen. Tyckte därför det var säkrast om jag körde själv utan någon bakpå. Synd om två, istället för en, skulle stryka med om jag körde åt skogen, hä, hä.
 
Nåväl det gick riktigt bra och tom Rulle var smått imponerad då han låg en bit bakom så jag fick bestämma hastigheten samtigt som han hade viss koll. Det gällde verkligen att hålla full koll på alla håll samt på vägrenen, där mopparna främst håller sig, då det kan vara gropar, ligga stockar, stå parkerade bilar, få möte av både bilar och mopeder som kör mot vägriktningen etc. etc. samt tunga lastbilar som dundrar förbi och det uppstår baksug.
 
Jag vågade mig upp i max 70 km/tim. i vart fall och det kändes fullt tillräckligt för denna gång. Det obehagligaste är sedan att svänga över 3 filer på motorvägen för att komma från vägrenen till avfarten mot PKK som ligger på höger sida. Det gick bra det också annars hade jag inte suttit här vid min blogg, kära läsare.

Efter att vi parkerat och gjort våra ärenden åt vi en sen lunch på en sylta i PKK.Länsade tallrikar efter en god lunch. Bakom kvinnan i bakgrunden ligger familjens sovrum. Där låg en del av familjen på en hård träsäng och kollade på TV. Bra att ha nära till jobbet :-) 

Vi åkte sedan längst med kusten till militärförläggningen strax söder om PKK då vi som vanligt fick skriva in oss i en liggare vid "Militärpolisstationen" innan vi fick passera. Efter att vi korsat flygfältet fortsatte vi mot Au Manao och svängde sedan till vänster vid foten av ett högt berg, där vägen delar sig precis innan Au Manao. Vi passerade golfbanans klubbhus och kom strax därefter fram till själva militärförläggningen efter att ha passerat gränsvakten. Vägen dit slingrar sig mjukt utefter havet och en vacker strandremsa med blomsterprakt vid vägkanten. 

När vi kommit fram till ett högt berg svängde vägen åt vänster och där finns det apor vid ett "utskänkningsställe" för de som vill mata dem. Aporna är grå med vit färg runt ögonen och verkar mycket fredliga samt tar gärna emot mat som man kan mata dem med direkt i munnen. Det var ett thailändsk par där som hade en knippa av något som såg ut som stora gröna ärtskidor och de delade med sig till oss. När aporna var nöjda och mätta tappade de intresset och försvann upp i grönskan på bergets kant.   Rasen heter Dusku Langur. Tack Lotta för tipset om rasens namn.En riktig sötnos.En unge som väntar på att få en godbit.

Efter Ao Manao och den lilla byn därefter måste man ta sig hemåt via motorvägen igen och vid hemkomsten var det skönt att kasta sig i poolen för en avsvalking innan middagen som denna kväll avnjöts på Bengts.

Rattri sawatt, lap fandii. (godnatt och sov gott)