2012-03-28 Besök i "Kokosnötsfabriken"

Besökte "Kokosnötsfabriken" då jag var nyfiken på vad som händer med dessa enorma mängder med kokosnötter, som jag sett i springorna i brädväggen till "fabriken". "Fabriken" ligger parallellt med den lilla genvägen från motorvägen mot bl.a. baksidan av Kommunhuset.

Det fanns ingen som arbetade där som kunde ett endaste ord engelska. Jag pratade dock med en kvinna och på min taffliga lilla thailändska samt kroppsspråk presenterade jag mig och mitt syfte till att besöka "fabriken". Det gick riktigt bra, till slut förstod vi varandra och jag fick reda på vad jag tror försiggår där. Det blev många glada skratt och personalen var med på noterna ock lät sig villigt fotograferas.

Kokosnötterna kommer från Huay Yang med omnejd och nötterna skalas och fraktas iväg i lastbil till bla. Chai Mai samt i övrigt norra Thailand. Nötterna används sedan för matlagning etc.

Skalet omhändertas, mals ner i fabriken och totas ihop till balar och det fina spillet som ser ut som jord används till växter. Balarna med kokosskalsfibrer används till att tillverka energi för bl. a. elförsörjing i Thailand och går även på export till bl.a. HongKong och Taiwan.  


Den glada och trevliga informativa kvinnan som jag glömt namnet på.


Här skalas nötterna för hand och fraktas sedan i väg på lastbil


Kokosnötter så långt ögat når, jisses vilket jobb att skala alla dem (för hand)!


Skalen tas om hand och matas in i en maskin som spottar ut kokosskalsfibrer


Lek jobbar med skalhanteringen






Kokosskalsfibrer som malts fram, en riktig dammig arbetsmiljö... 


Tussar av kokosskalsfibrer som visas av Lek (liten)


Spill som använts som jord till växter


Här totas fibrerna ihop till balar


Kokosskalsfibrer


Kokosskalsfiberbalarna i avvaktan på transport...  

Tack för det trevliga besöket och informationen! I Huay Yang finns det mycket intressant att ta reda på, mer än man kan tro...