2012-10-31 Chili - starkt och gott samt nyttigt för kropp och knopp...

Chili, och då helst röd, äter vi dagligen mer eller mindre. Vi har ökat på dosen efter hand och nu är vi inte lika känsliga längre. Chilin är oerhört nyttig då den innehåller en massa vitminer och mineraler etc.
 
Info nedan är hämtad från Wikipedia.
 
Röda chilin innehåller höga halter av vitamin C och karoten (provitamin A). Gula och framförallt gröna chilin (som egentligen är omogen frukt) innehåller mindre mängd av substanserna. Dessutom är chili en bra källa för de flesta B-vitaminer och vitamin B6 i synnerhet. De innehåller också mycket kaliummagnesium och järn. Deras höga halt av C-vitamin kan också öka upptaget av icke hem-järn från andra livsmedel.
 
Chilifrukten innehåller capsaicin som gör att den smakar starkt. Hettan mäts i enheten scoville. Paprika ligger på mellan noll och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–5 000 och rent capsaicin på 16 miljoner. Den hetaste chilifrukten är Naga Jolokia som har uppmätts till 1 041 427 scovillegrader. De största mängderna capsaicin återfinns framförallt i fruktens fröfäste och mellanväggarna. Det går ofta enkelt att minska styrkan genom att skära bort dessa delar av frukten. Äter man regelbundet chilipeppar så ökas successivt toleransnivån för dess styrka.
 
Vill du läsa mer...http://sv.wikipedia.org/wiki/Chilipeppar
 
Röd god chili
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: