2015-04-22 Krasch - bom - klirr och en stor kokosnöt orsakade skada på vårt badrumstak..

I förrgår eftermiddag, när vi höll på som bäst med hyllorna i vårt förråd, hörde vi en jäkla smäll och klirr samt kraschljud bakom vårt hus...
 
Jag gick dit direkt och kollade och såg en stor kokosnöt som låg på marken och då kraschljud hörts misstänkte jag att den hamnat på taket och därefter ramlat ner på marken. Efter närmare koll på taket var det flera takpannor som hade gått sönder och skadan var ett faktum.
 
Hos vår thailändska granne höll de på och ta ner kokosnötter och på grund av en missräkning flög en av dem iväg i fel riktining och kraschade mot vårt tak. Han som tog ner kokosnötterna kom fram till muren och förstod att något hänt med vårt tak och ropade på fastighetsägarna som kom dit direkt. Mom och hennes man beklagade det hela och var ledsna över det som hänt. De tog på sig skulden till skadan på vårt hus direkt och frågade om det var okey att de åtgärdade taket dagen efter.
 
Det var ju sent på eftermiddagen så visst var det okey och jag blev glad att det inte blev några diskussioner i övrigt utan de skulle åtgärda skadan och stå för kostnaden helt och hållet. Härligt med goda fina thaigrannar!
 
Vår närmaste thaigranne är inga fattiga människor så detta är inget som kommer att belasta dem nämnvärt ekonomiskt och det handlade bara om fyra nya takplattor som de dessutom hade hemma vid sitt hus. Men de skulle ordna så att en takläggare kom och åtgärdade det hela.
 
Vi kommer bra överens med vår thaigranne i övrigt och de skrattade hjärtligt när jag sa att det är tur att det inte regnade och inte heller fanns risk för regn under natten för då skulle vi få en rejäl dusch i badrummet uppifrån. 
 
Jämrans kokosnöt....
 
Precis som utlovats kom en takläggare igår eftermiddag och tittade på skadan och sa att det enda som behövdes var att byta ut de trasiga plattorna så det gjordes och jag var hantlangare åt honom.
 
Ingen av dem är bra på engelska så jag fick använda mig av mitt lilla ordförråd av thai och det gick faktiskt bra på den här nivån där det inte var så mycket att orda om utan.
 
Det viktigaste är att man inte blir arg eller upprörd utan det är bara att le och se glad ut. De har ju faktiskt inte åsamkat oss skadan med flit utan det var en olyckshändelse som de inte räknat med och det kan ju hända alla. Materiella skador kan man alltid åtgärda så det är ingen stor sak egentligen att ens bli upprörd över, och åtgärdat blev det ju utan onödigt dröjsmål. 
 
Taket är helt igen...
 
Efter takläggarens arbete ville de att jag skulle klättra upp på stegen och säga om jag var nöjd med arbetet. De garanterade att det nu inte fanns någon risk för läckage och det får vi lita på.
 
Jag frågade takläggaren om de takplattor som är lite kantstötta på två ställen har någon betydelse vid regnväder men han sa att de små hörnskadorna saknar betydelse då de ligger omlott med de andra. Då är det säkert så....
 
Den höga kokospalmen till höger är den som ligger närmast vårt hus varifrån den olyckssaliga nöten hamnade fel, dvs på vårt badrumstak...
 
 
 
Nu får vi hoppas att det inte sker igen då vi knappas kan kräva att de sågar ner palmen.
 
Vi tackade varandra artigt för att vi alla var överens om att de nu gjort vad de kunde för att fixa skadan efter den olycksaliga kokosnöten. Grannsämjan är verkligen på topp!
 

Kommentera här: