2017-08-27 Allt har en baksida.....

...så även vårt hus och nu var det dags att röja lite där, bakom vårt hus, bland de vildvuxna bananträden, ta bort fula blad och även de blad som hänger över vårt hustak samt ta bort ansamlingar av växtskräp som jag lagt där när jag varit lite lat.
 
Vår områdesentreprenör Cha-ba håller på att måla om muren runt vårt område och i dagarna ska de måla klart med tredje lagret och göra finliret på detaljerna. För att de ska komma åt ordentligt på muren bakom våra bananträd var det dags att röja lite samt ta bort min växskräpsamling som jag borde gjort för länge sedan. Men eftersom det var på baksidan av huset var det inte så noga tänkte jag... 
 
Det är inte bra att ha högar med växtskräp liggande för länge här i tropikerna för där samlas det kryp av alla de slag samt även ormar kan gömma sig i växthögarna. När thailändarna röjer i sina trädgårdar eller på sina marker bränner de upp växtskräpet direkt just för att inte samla på sig skräpet.
 
För att komma åt de bananblad som skulle tas bort högt upp på stammen var jag tvungen att ta vår längsta fristående stege som är på ca 2,5 meter. Det gick hur bra som helst till jag gjorde en sned manöver med min skära på ett envist segt blad och stegen kom i gungning och jag tappade balansen, stegen for åt ett håll och jag föll ner i backen med fötterna först, tappade balansen och ramlade omkull med en smäll på baken och dunkade bakhuvudet i marken.
 
Hoppsan, det var klantigt gjort och sådan tur var gick det bra så jag satte mig upp förundrad över hur det kunde bli så här. När jag ramlade skrek jag reflexmässigt till och Rulle kom farande som ett jehu och undrade var som hänt och blev arg för att jag klättrar utan att säga till så han kan hålla i stegen åtminstone. "Gamla" tanter som du ska inte hålla på och klättra på det där sättet, sa Rulle så sluta med det och säg till mig när det gäller klättring och regeln gäller därmed inte "gamla" gubbar med andra ord, men skämt åsido är jag glad för att han bryr sig om och är rädd om mig. 
 
Men jisses, jag är bara 65 år och har klättrat på hur många stegar som helst och tycker att jag brukar ha koll både på balansen samt att stegen står stadigt. Jag tycker därmed att jag inte behöver ta till hjälp när det gäller normala höjder och klarar jag inte av ett moment ber jag om hjälp, självklart.
 
Nåväl, Rulle blev förstås orolig när jag satt där på marken och höll i huvudet med båda armarna, men jag var ju tvungen att känna efter att det satt kvar och att jag inte mådde illa eller hade ont i huvudet eller någon annan stans. Rulle hjälpte mig upp och det ömmade bara lite i ena skinkan och några och blåmärken blev det på sin höjd.
 
Efter detta platta fall hjälptes vi åt med att röja upp det som var kvar. Vi tog bort flera bananträd och till slut blev det mycket fräsch och fint. Vi hade nu samlat ihop en jättehög med skräp och den tar vår trädgårdspersonal hand om så fort de hinner under dagen.
 
Jättehögen med växtskräp som nu tas om hand av Hian men jag hjälpte honom att lasta i vagnen den första vändan sedan fixade han resten själv.
 
Jag röjde sedan själv och gallrade bort flera avkommor av den sydamerikanska palmen och planterade om en av dem i en gluggen mellan bananträden.
 
Nu är det uppröjt och fint här på baksidan av huset och nästa projekt är att lägga ut gångplattor här bakom också samt fylla på singel där det inte växer något gräs för att det inte ska bli geggigt här när det regnar.
 
Jag beställde därmed 5 säckar med singel via Ned och det kommer att levereras till oss i morgon. Jag tog sedan cykeln till Flower Shop på Mellanvägen och frågade om de hade plattor av den sort som jag lagt ut tidigare vid sidan om huset. Jag behövde 5 plattor men de hade bara 1 platta kvar av min sort.
 
På Si Handelsträdgård har jag köpt plattorna tidigare så Dao på Flower Shop ringde till Si (Dao´s moster) som hade dessa plattor i lager och vi kom överens om de 5 plattorna skulle levereras till vårt hus så snart som möjligt under dagen. Så praktiskt för då behövde jag inte cykla till Si Handelsträdgård utan det ordnade sig så smidigt ändå tack vare ett telefonsamtal från Dao. 
 
Mina 5 plattor levererades till vårt hus ca 30 minuter senare och vilken otrolig service dessa thailändare står för både när gäller att hjälpa till samt logistiken dem emellan. Kan den ena inte hjälpa till ser de till att någon annan kan göra det. 
 
Det gäller även vår områdespersonal, får vi en idé om att fixa till något med vårt hus eller i vår trädgård, finns de alltid till hands för att hjälpa oss och det sker inom den närmaste dagen eller dagarna. De kan också komma med tips på bra lösningar.
 
Plattorna har jag nu placerat provisoriskt där de ska ligga tills singeln kommer och då blir det full fart på att färdigställa projektet. Det är roligt att jobba på egen hand samt gärna med hela kroppen förstås :-D 
 
Vår bananstock som är på tillväxt och det dröjer några veckor till innan det är skördedags. 
 
Tack för en händelserik pysseldag och tur att mitt fall från stegen slutade så bra som det gjorde. Att min kropp håller sig så bra är jag övertygad om att det beror på att jag tränar regelbundet och att muskler och senor hjälper till för att minimera eventuella skador. Oavsett vilket är jag glad och tacksam för att det goda livet får fortsätta ett tag till :-D
 
Jag önskar dig min bloggläsare en skön söndag och var rädd om dig och njut av det goda livet så mycket du bara förmår.
 
  

Kommentarer:

1 Berit Knapasjö:

Men snälla lilla du, nu får du ju ge dig, vi vill ha dig kvar i livet länge till.
Annika våra kroppar är ju knäppa, de fattar inte att vi bara är schuguschu år!
Varm kram till dig och var försiktig, och ensam är tydligen inte stark!
Jo!!!😉😉😉

Svar: Tack så mycket Berit min kära fina vän och det är ju lätt att glömma att vi blir äldre just för att vi är så unga i sinnet :-D Var rädd om dig du också och stor varm kram till dig från mig!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Pia:

Men Annika 😱😱. Gamla kärringar som vi ska hålla sig på marken!! Skönt att det gick bra!

Svar: Ja det kanske du har rätt i Pia och tack för din omtanke 😍Kram 😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Anonym:

man ska inte ta selfisar när när står på stegen 😂, skönt att du inte gjorde illa dig.

Svar: Nä en selfie i det läget skulle jag nog aldrig komma på att ta och visst var det skönt att det gick bra 😊
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Irene:

Aj, det kunde ha gått illa! Tur du är i bra form. Ta hand om dig!

Svar: Tack så mycket Irene och ibland har jag tur i oturen 😊Var rädd om dig 😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Titti/Umeå/Huay Yang.:

Snyggt blev det på baksidan.
Kan vara farligt med stegar...tur det gick bra.
kram Titti

Svar: Tack så mycket Titti och kram tillbaks 😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 Anonym:

Annika, du ser i alla fall till att du har något att berätta för oss 😀Tur att det gick bra och att du inte bröt ngt. Bättre med yoga. Stillsamt och fint 😀 Kram Anna Lena

Svar: Tack så mycket Anna Lena för det och yoga blir det ju idag 😁Kram 😍😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

7 Anette:

Du får vara rädd om dej och fortsätta njuta av det ljuva livet ni har!Ha en finfin söndag.

Svar: Tack så mycket Anette och jag försöker men ibland blir det lite tokigt😍 Ha en mysig måndag 😍😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

8 Birgitta S:

Hej!
Rulle har rätt vad gjorde du där skönt att det gick bra nästa gång anlita områdes personal till sådana saker som är vana . En fråga hur är det med brandfara du skrev att Thailändarna eldar upp direkt när de rensat gäller det året om eller bara när det regnar o är regnperiod ?
Kram o var nu rädd om dig !

Svar: Tack så mycket Birgitta för din omtanke och de gör jag också utom till det jag fixar själv, ja brukar fixa i vart fall 😍 Här är så hög luftfuktighet året om och markerna fixar att brännas på men de har koll på elden. Stor varm kram till dig från mig 😍😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

9 Berit%25252525252525252520S%252525252525252525F6derberg:

Skönt att allt gick bra så man får läsa om dina bravader på cykel och promenader bland voffsingarna längs stranden i HY

Svar: Tack så mycket Berit och det får du så gärna😍😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

10 phiah:

Tycker liksom en får lust att säga aja baja ;) Kram finaste Annika <3

Svar: Mmm finaste Phiah det får du och stor varm kram till dig från mig 😍😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

11 Thaikalle:

Hej Annika!
Det låter otäckt en olycka händer så lätt oavsett ålder och fysik. Du är ju vältränad så återhämtningen går säkert bra.
Var försiktig vi är många som vill fortsätta följa din blogg och få info om Huay Yangs utveckling.

Krya på dig
/Thaikalle

Svar: Tack så mycket Thaikalle för det och din omtanke <3 Jag mår hur bra som helst så det är ingen fara med mig och i dag blev det Yoga och imorgon träningscykling till Ban Krud så det är full fart på mig. Må så gott!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: