2017-12-17 Så var det återigen dags för kastreringsprojekt av hundar och katter via Huay Yang Dog & Cat Rescue...

Dagens resultat, 5 tikar och 3 honkatter och idag höll vi till på Wat Samut ovan Huay Yang Beach.
 
Det är många tikar och honkatter som är kvar att kastrera i byn och så kommer det alltid att vara. Fler och fler thailändare inser dock fördelen med att kastrera sina hundar och katter, trots tidigare ovilja av olika skäl, då deras tikar får valpkull efter valpkull och det blir till slut ohållbart att ta hand om dem alla.
 
Num Wan är mycket duktig på att förklara för hundägaren på ett respektfullt sätt och därmed blir det fler och fler thailändare i byn som väljer att kastrera sina hundar eller katter.
 
Att kastrera en tik kostar 600 baht inklusive medikamenter och för hanhund och katt kostar det 500 baht. Det är få thailändare i byn som har råd med det därför står Huay Yang Dog & Cat Rescue för den kostnaden och det gagnar oss alla, inte minst de faranger som inte gillar vare sig hundar eller katter.
 
Det som var och en kan bidra med är att stödja verksamheten ekonomiskt för tar pengarna slut blir det inga kastreringsprojekt eller förebyggande friskvård eller vård av sjuka hundar och antalet hundar och katter kommer också att öka.
 
Det är inget som egentligen skulle störa thailändarna nämnvärt då det tillhör kulturen och levnadsstilen att ha flera hundar och katter och om man inte mäktar med antalet släpper en del ut dem på byn vind för våg. Det finns en djuskyddslag som förbjuder t ex vanskötsel av sina husdjur men om man inte betraktar sig som ägare eller vill kännas vid sina hundar eller katter blir de herrelösa och en herrelös hund kan bete sig hur som helst. Får den ingen mat eller blir illa behandlad kan den bli aggressiv och en sådan hund är de få faranger som vill stöta ihop med.
 
Något att fundera över som farang så om du har en vision om ett trevligt Huay Yang men snälla friska hundar i "lagom" antal kan du alltså hjälpa till med att bidra till det ekonomiskt till Huay Yang Dog & Cat Rescue.
 
https://www.facebook.com/Huay-Yang-Dog-Cat-Rescue-202034553168184/
 
Innan Huay Yang Dog & Cat fanns var det bla Varin och Tui som gjorde vad de kunde, var för sig, för att ta hand om alla sjuka och herrelösa hundar och katter och de betalade ur egen ficka. Ofta dumpades sjuka hundar på respektive tempel i byn för att munkarna skulle ta hand om dem...
 
Detta scenario vill åtminstone inte jag ha tillbaka utan är oerhört tacksam för de eldsjälar som arbetar ideellt för framför allt byns hundars skull. Stöd dem om du inte heller vill ha detta scenario tillbaka!
 
Först under Pailins kniv en honkatt som dessutom hade flera embryo till kattungar på gång men som det nu inte blev något av i samband med kastreringen. Några katter färre med andra ord... 
 
En tik har förberetts för kastrering...
 
 
Vill du göra miljön en tjänst genom att inte slösa med plastpåsar i samband med handling kan du köpa en väska för 500 baht och du ha därmed även lämnat ditt bidrag till Huay Yang Dog & Cat Rescue. Väskan kommer framöver även att säljas i svart färg.
 
En fin generös gest från en dam som lämnade 500 baht för en väska men lät Mia behålla väskan så hon kan sälja den igen för 500 baht. Behjärtansvärt tycker både Mia och jag!
 
Nu var det dags att hämta Lillflickan vid Universitetscampen för att få besked om hon är skendräktig, som jag misstänker, eller om hon bär på några valpar eller om något hänt i övrigt. Mia körde oss dit med en bur på salengen.
 
När vi kom dit kom Berta, Skruttan och Lord springande och var glada att se oss men ingen Lillflickan i sikte. Hon kanske gömde sig för att hon hade en föraning om vad som skulle hända... Vi letade, ropade och visslade och efter mycket om och men kom hon springande och lade sig vid mina fötter. 
 
Vi lyfte ner henne i buren och Berta tittade förvånat efter oss när vi körde iväg med Lillflickan...
 
Lillflickan på väg till veterinär Pailin på Wat Samut för dagen...
 
 
I väntan på insomningssprutan...
 
Nu är det dags för ingreppet och det visade sig att hon inte hade några valpar utan var som jag misstänkte skendräktig. Puh!
 
Vilken tur och nu blev hon samtidigt kastrerad och kommer därmed att få ett lugnare liv tillsammans med grabbarna som inte är så kul att ha att göra med under löptiden som hon nu slipper helt.
 
En aningslös sovande Lillflicka...
 
 
 
Om några veckor har hon ett fint ärr som ett minne blott...
 
Den här kastrerade tiken hade fullt med fästingar, dels i örongångarna dels mellan trampdynorna, som vi hjälptes åt att plocka bort. Hon fick även en injektion som tar bort både fästingar och övriga parasiter...
 
Stackars hund, vad det måste ha varit plågsamt för henne men nu kommer hon att vara fri från det! 
 
Under tiden som Lillflickan sov klippte jag hennes klor igen och gjorde rent hennes öron....
 
De hundar som sover efter operationen får sina klor klippta samt allmän översyn och medikamenter mot parasiter eller mask i magen så även Lillflickan förstås.
 
När kastreringsprojektet var över följde jag med på Nam Wan´s saleng för att köra Lillflickan tillbaka till Universitetscampen. En kvinna ur personalen brukar ta hand om vovvarna där och lovade att hon skulle se till Lillflickan samt när hon kvicknade till och kunde röra sig fritt igen.
 
I förrådet till höger får Lillflickan vara tills hon kan klara sig själv igen och den här kvinnan kommer att ta hand om henne under tiden.
 
Kvinnan ställde in frisk vatten till Lillflickan som för tillfället är vinglig och drogpåverkad men innan jag gick hade hon lagt sig ner i hörnan därborta.
 
I morgon cyklar jag dit för att se att allt är väl med henne.
 
Stort TACK till Huay Yang Dog & Cat Rescue gänget för allt de gör för våra hundar i Huay Yang samt till den otroligt skickliga distriktsveterinären Pailin som troget kommer gång efter gång för att hjälpa hundarna och katterna. Ni är mer än guld värda allihopa!
 
Hjärtligt tack för att jag får möjlighet att vara med om detta fantastiska projekt! 
 

Kommentarer:

1 Gunilla:

Vilket fantastiskt arbete de gör och vad fint att du skriver om det och sprider budskapet.

Svar: Ja de gör de verkligen Gunilla och tack för din respons på mitt blogginlägg! :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Tiina:

Ja, håller med föregående "talare"! Vad fint att du också hjälper hundarna så mycket, Annika! De har ju blivit som dina egna hundar, kan man nästan säga! Du är deras skyddsängel! Kram, Tiina

Svar: Tack så mycket Tiina för de orden och då hundarna ger en så stor glädje är det ett kärt görande och låtande. Kram <3
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Maria:

Vilken tur att Lillflickan bara var skendräktig. Behövs inte fler vovvar i området, bättre de som finns blir väl omhändertagna <3 bra klorna vart klippta med, krama henne från mig. Pok äe

Svar: Ja det var verkligen tur hjärtat och som du skriver det räcker gott med vovvar i byn som vi kan försöka hålla friska och mätta. Klart hon ska få en kram eller två från dig <3 Pok äd
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Birgitta S:

Hej vilket fantastiskt arbete de gör o skönt att lillflickan fick komma dit skönt att vovvarna har dig som ser efter dem o ger dem pyssel o kärlek kram o må så gott
Birgitta S

Svar: Ja Birgitta de är fantastiska människor som gör så mycket fint för hundarna här i byn och det lockar även andra som gillar hundar att göra något bra för dem. Må så gott du också och stor varm kram <3
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Mia:

Tack Annika!! Du är vår bästa missionär

Svar: Tack så mycket Mia för det fina och ni är också bäst!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 Göran o Mia:

Tack Annika för dina bra bilder och text så folk blir lite mer medvetna om hundarna och katterna här i Huay Yang och övriga Thailand❤️

Svar: Tack så mycket själva Mia & Göran för allt ni gör för våra hundar och katter! Utan er, Tui, Wut och Nam Wan skulle de inte ha det lika bra <3. Det lilla jag gör är bara en bråkdel i jämförelse....
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: