2017-02-01 Äntligen har vi blivit med Gul husbok...

Det har varit många turer med det här med Gul husbok kontra Blå husbok under några år om det är räcker med Blå husbok eller att det är bättre med Gul husbok och listan kan göras lång på de olika bud som vi fått genom åren om man ska eller överhuvudtaget kan ordna en Gul husbok. 
 
I den Blå husboken framgår inga namn på oss som bor i huset bara husnummer 
I den Gula husboken framgår våra namn med eget registreringsnummer (typ personnummer) husnummer samt var huset ligger.
 
Dessutom om man nu tänkte sig att förbereda hanteringen av Gul husbok skulle det krävt mycket arbete från oss själva med beställande av personbevis från Sverige, namnuppgifter på Rulles och mina föräldrar samt översättning av samtliga nödvändiga dokument/handlingar till thailändska, etc etc. så jag ledsnade redan vid tanken på det där då det lät för krångligt helt enkelt.
 
För en del verkar de har gått hur lätt som helst att fixa den Gula husboken och för andra lika knepigt som vi upplevt det. Allt verkade bero på vem som kunde hjälpa till att fixa boken helt enkelt .
 
Via SLSS, som äger den mark där vårt hus är byggt på, har vi nu fått tips hur man på ett enkelt sätt fixar sin Gula husbok. Det kändes som det mest vettiga vi kunde göra nu i samband med att Immigration börjar göra det svårare för oss faranger i samband med det ena och det andra och att det är viktigt att visa var man bor i Thailand. Det ska intygas på ett trovärdigt sätt och då är det bara Gula husboken som är det rätta och mest övertygande beviset, så nu beslöt vi att göra slag i saken på allvar genom att skaffa boken.
 
Man vänder sig helt enkelt till Som, som har buss-stationen, på andra sidan motorvägen i Huay Yang, och de handlingar man ska ha med sig är följande:
  • Pass (Som tar kopia på de sidor som är nödvändiga och återlämnar passet direkt)
  • 6 passfoton per person som ska stå med i den Gula husboken
  • Blå husbok (Som behåller den Blå boken under handläggningen och återlämnar den sedan tillsammans med den Gula husboken)
  • Kopia på leasingkontrakt från Landoffice
  • Kopia på tomtkartan från Landoffice
  • Fotografi på huset i original (Som tar kopia på fotot och återlämnar originalet direkt)
 
Kostnaden för Rulle och mig är 5 000 baht och då inkluderar priset all pappershantering av Som, (översätter till thai, fyller i alla blanketter, tar kopior, som man sedan signerar, etc) samt transport med bil från Huay Yang till Tap Saké och tillbaka (totalt 2 resor t o r), och den avgift som Kommunhuset i Tap Saké tar för det slutliga utfärdandet av den Gula husboken.
 
Vi ska då veta att det enda som Som får för egen del av de 5 000 baht som det kostade oss är 1 500 baht som ska täcka transporten 2 resor tur och retur till Tap Saké (3 mil t o r) och den tid hon lagt ner på sitt arbete att färdigställa de huvudsakliga dokumenten. Resten tar Kommunen i avgifter etc. Som säger att hon är nöjd ändå då det ger henne fler arbetsuppgifter som trots allt ger lite mer pengar förutom att driva buss-stationen och sitt transportföretag. 
 
Det är bra att kolla om Som är på plats först så man inte åker dit i onödan. Mobil: 087 162 68 90
 
I tisdags den 24 januari lämnade vi alla nödvändiga handlingar samt bara namnen på Rulles och mina föräldrar till Som.
 
Som översätter samtliga uppgifter till thai och när det är klart åker hon själv till Tap Saké för att lämna in handlingarna till Kommunhuset i Tap Saké och betalar där vad det kostar. De ska då godkänna alla dokument som Som lämnar och som ska ligga till grund för den Gula husboken.
 
I måndags den 30 januari var det godkänt och klart och Som hämtade oss med minibuss för att åka till Kommunhuset i Tap Saké. Där skulle vi underteckna de papper som behövdes för fortsatt handläggning inför färdigställande av den Gula husboken. Härefter skulle samtliga handlingar sändas från Kommunhuset till Bangkok för sammanställning och utfärdande av den Gula husboken. Enligt Som trodde hon att det skulle bli klart i nästa vecka. När det väl var klart skulle hon lämna den Gula husboken till oss hemma i huset.
 
Idag fick vi besked av Som att vår Gula husbok var klar och den överlämnades till oss hemma i huset efter att vi undertecknat de papper som visade att den överlämnats.
 
Det har därmed tagit nio dagar för att få vår Gula husbok efter att vi lämnat våra handlingar till Som. Det tycker vi är oerhört snabbt handlagt och Som har gjort ett suveränt jobb för att handlägga det hela för vår del och dessutom givit fin service med klara besked och transporter som fungerat optimalt.
 
Vi är mycket nöjda och glada över att vi äntligen fått vår Gula husbok som kommer att vara en god hjälp i våra fortsatta förehavanden med Immigration, köp av MC mm mm.  
 
Stort tack till Som för hjälpen och hennes utmärkta och snabba service och Som är duktig på engelska och oerhört seriös och hjälpsam!
 
Som och Rulle vid Kommunhuset i Tap Saké 2017-01-30
 
Kommunhuset i Tap Saké
 
Vår Gula husbok 

Kommentarer:

1 Anonym:

Som är en klippa, kan engelska och kan kommunicera med myndighetspersoner.
Bra att du skrev om detta. Eva på Van Ravi

Svar: Tack så mycket Eva och hon är verkligen toppen att ha att göra med och vet hur hon ska hantera det mesta på Immigration eller Kommunen etc :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Micke:

Vet. I hur många namn som kan stå i husbonen?

Svar: Vet inte Micke men i vart fall de som bor i huset antar jag och det kostar minst 1 000 baht per person att vara med i husboken. Kolla med Som, hon vet :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Anonym:

Grattis till er Gula husbok ❤

Svar: Tack så mycket!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Anette:

Vi har "använt" Som vid våra 4 resor till paradiset.
Hon har alltid levererat och är oerhört hjälpsam.
Kul o se en nytagen bild på henne 😊

Svar: Tack så mycket Anette för din kommentar och vi gillar också Som på alla sätt och vis:-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Owe Betander:

Grattis till innehavet av gul husbok den är bra att ha då det underlättar en hel del för kontakter myndigheter.

Svar: Tack så mycket Owe och det känns mycket bra!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 Linda Vanravi :

Vi åkte bara in med mr Wit så fixade detta sig på ett par minuter utan foton eller nått...
Vi fick både blå och gul bok samtidigt.

Svar: Tack Linda för din kommentar och jag känner åtminstone en tillr som fått det enkelt via Wit på Van Ravi och han har kanske särskilda kontakter med kommunen i Tap Saké. För oss gäller nu det som jag skrivit och därmed inte särskilt knepigt heller då Som skötte jobbet galant. Blå husbok fick vi direkt vid husköpet 2006.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

7 Urban Hällberg:

Jag gillar verkligen din blogg.Har en liten undran ang gula boken.Vi kommer vid jul till vårt hus på Blue Marine Villa 15 och skall då hämta den, men vi vill lägga till 2 "arvtagare" i boken, kan man fixa det direkt om vi har passkopior+foton på dem och ungefär till vilken kostnad?

Svar: Tack så mycket Urban för att du uppskattar min blogg! Hur det går till med arvtagare kontra Gula Boken vet jag inte men den frågan kan du säkert få svar på via Wiphanai. Lycka till!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

8 Ingvar Andersson:

Hejsan Annika! Vi har själva försökt köpa hus i Huay Yang - Bl.a. Viphanais Blue Marin samt hus från SLSS (nu ett par år sedan).
Det visade sig då att man inte fick något ägarbevis på Thai vid Land Office. Det betyder ju då att man inte äger huset i verkligheten. Endast ett svagt avtal/dokument på engelska kunde erbjudas - dock inget värt i Thailand. Kanske har något ändrats på sistone? Att besöka Land Office och få bekräftat att ert/era namn finns inskrivna på Thai i Thai-dokumenten angående ägandet är nog en bra ide och rekommenderas.
Med vänlig hälsning,
Ingvar A. P.S. Det står förmodligen någon Thai-persons namn på dokumenten istället D.S.





Svar: Hej Ingvar och tack för din kommentar samt tips och vi har de dokument som behövs och känner oss trygga med det :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

9 Ingvar Andersson:

Observera att varken den blå eller gula boken är något bevis på ägande.
Endast vad som står i de thailändska dokumenten på Land Office visar att man äger huset. Dokumenten bör ha varje stycke översatt på engelska också för att man själv ska fatta något. Bäst är att själv kontrollera på Land Office med hjälp av betrodd thailändare. Många faranger är förda bakom ljuset.
/Ingvar A.

Svar: Tack för att du engagerar i vårt ägande eller andra farangers ägande av hus i Thailand och vi är väl medvetna om vad som gäller och är trygga med de dokument vi har. Du behöver därmed inte engagera dig mer i våra angelägenher. 😊😋
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: