2017-01-11 Huay Yang idag och vägarbetet är i full gång på Mellanvägen...

Uppehållsväder och till och med sol fick vi idag och det hjälper till att torka upp de regnvåta markerna rejält.
 
Rulle, Espen och Oddvar cykeltränade till Prachuap Khiri Khan och tillbaka och det var inga problem med t ex vattensamlingar på Phet Kasem Road däremot hade huvudgatan i Klong Van en hel del vattenflöde om ca 2 dm som de fick plöja sig igenom.
 
Vägarbetet på Mellanvägen är i full gång och för att låta dem arbeta med vägen i lugn och ro kan vi hjälpa till med att inte köra där i onödan. Om du har möjlighet kan du istället ta Övre Mellanvägen istället och sedan Risfältsvägen till Samutvägen. En smärre omväg men det kan det väl vara värt för att hjälpa till....
 
 
 
 
 
Den här lilla vägen in till några hus har de också fixat till samt rätat upp muren på höger sida som fallit ner...
 
Här finns en hel del att göras hos Jane´s Laundry
 
På den här ängen syns inga vattenmängder längre...
 
 
Noo och hennes make Somkid har fullt upp då de trasiga vattenrören måste bytas samt en hel del annat för att återställa rummen etc. Noo säger att det är inte mycket som någon annan kan hjälpa till med förutom att när hon väl får igång sin verksamhet komma dit som kund. För att hjälpa henne och Somkid kan man ju, om man vill, betala en rejäl dricks eller så för att täcka en del av deras reparationsutgifter.
 
Verksamheten är viktig för dem precis som för alla andra som lever på sina verksamheter och inträffar sådana här avbrott, som ingen kan styra över, är det verkligen kännbart ekonomiskt.
 
De har båda föräldrar som är sjukliga och som de måste ta hand om och sörja för där hemma, precis som många andra thailändare. När de stänger sin verksamhet för dagen blir det föräldraarbetet som tar över. Att försöka hitta parallella inkomstmöjligheter finns det inte så mycket utrymme för därmed, det är den krassa verkligheten för många thailändare. 
 
Det finns en del som vi faranger kan göra för att hjälpa till men det gäller att organisera t ex pengainsamlingar eller andra insamlingar på rätt sätt så det kommer dem som behöver hjälp till gagn och att de verkligen använder pengarna till det.
 
Det kan låta negativt och krasst men thailändarna har ett annat sätt att se på saker och ting än vad vi gör och får de pengar istället för material etc. kan de med lätthet använda pengarna till trevligare saker än att reparera det som är skadad eller köpa det som de egentligen behöver för pengarna.
 
Det bästa är att kolla med kommunen t ex vad som är bäst att göra samt kolla med dem vem eller vilka som har mest behov av hjälp.
 
Det står givetvis var och en fritt hur man vill göra för att lätta sitt samvete eller öppna sitt hjärta när någon är i behov av t ex ekonomisk hjälp. Det bästa är att fråga den det gäller vad den/de specifikt behöver hjälp med. Behöver de byggnadsmaterial, möbler, sängkläder, handdukar etc. så kan man ge det istället för kontanter och då blir hjälpen mer riktad till behovet direkt än att dela ut pengar hit och dit utan större koll.  
 
Vill man ordna en större insamling på egen hand får man vara beredd på att ta allt ansvar själv. Att lämna pengar till någon som samlar in pengar till ett gott ändamål är enkelt och kräver inget större ansvar av en själv, det överlåter man istället till den som står för insamlingen.
 
Livet går vidare här i Huay Yang och nu hoppas vi på ett långt uppehåll när det gäller regnet så allt hinner torka upp och ordningen återställs så mycket den bara kan. 
 
 

Kommentarer:

1 Anonym:

Man känner sig typiskt västerländsk och statusfixerad då thailändare ler och frågar om de kan hjälpa till med något. Det slår en då att man bryr sig för mycket om prylar./Gertrude

Svar: Tack så mycket Gertrude för din kommentar och det kan ligga något i det du skriver :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Yvonne Sundberg:

Fantastiskt så snabbt de jobbar! Hoppas kunna hjälpa till lite när vi kommer!

Svar: Tack så mycket Yvonne för din kommentar och visst är de duktiga på att jobba så snabbt där det verkligen behövs!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Ulla:

De är duktiga på att jobba undan men du gav mig lite frågetecken då du skrev om att det inte var så bra att ge bidrag. Vi har gett ett litet bidrag till hjälp i byn. Har jag gjort fel då tycker du eller har jag missuppfattat dig? Är i Sverige nu och kan inte hjälpa till på annat vis. Suck

Svar: Tack Ulla för din kommentar och självklart har du inte gjort något fel genom att lämna ditt pengabidrag som kommer från hjärtat. Du känner säkert att den som har ansvar för insamlingen tar ett seriöst ansvar för den och ser till att hjälpen kommer fram till den/de som behöver den. Oroa dig inte utan du har gjort vad som känns rätt för dig och det är det viktigaste <3
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Elina Laggar:

Skönt att vädret är stabilare för er och de drabbade. Hoppas det håller i sig nu så det inte blir regnväder igen under reparationerna av vägarna och husen så det förstör ännu mer för dem.

Och ännu en gång tack för din härliga blogg :D
Ser fram emot att komma till ert paradis om några veckor!

Svar: Tack så mycket Elina för din kommentar samt din uppskattning av mina blogginlägg :-D Jag hoppas som du att marken får torka i lugn och ro men enligt väderprognosen kommer det att komma lite mer regn. Vädrets makter är grymma just nu men efter regn kommer sol och även tvärtom förstås. Välkommen till Huay Yang och trevlig resa!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Titti/Umeå/Huay Yang.:

Trots sin jobbiga situation hjälpte Noo att ordna en tankbil till oss här på Chortip Villa.
Dessutom kom hon när tankbilen var här och hjälpte oss prata med "tankmannen".
Det värmde.
Ha en bra dag. Solen skiner.
Kram Titti

Svar: Jag förstår att det värmde gott Titti och både Noo och andra thailändare är fantastiskt hjälpsamma och generösa fast de själva har det jobbigt och en stor eloge till dem alla <3 Vi har mycket att lära av dem. Ha det så gott du/ni också och härligt att solen skiner idag! Kram
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: