2017-06-03 Att vara på kanelen är bra för våra växter....

Visste du att kanel är bra på många sätt, inte bara för oss människor, utan även för att mota diverse problem i vår trädgård. Kanel är ett naturligt svampmedel som kan eliminera svamp och insekter och skydda plantorna samt även neutralisera en oönskad jordmiljö.
 
https://stegforhalsa.se/anvandningar-for-kanel-i-tradgardsarbete/
 
Jag har inte hittat malen kanel här i Huay Yang eller i Prachuap Khiri Khan (Tesco Lotus eller Makro) så när vi var i Sverige köpte jag en stor burk malen kanel. Det jag däremot hittade på Tesco Lotus var kanelstänger och en påse på 40 gr kostade under 10 baht så vi köpte ett par påsar för att testa om det skulle fungera som komplement när den malda kanelen tar slut. Alternativt kan man kanske försöka mala den själv.
 
40 gr kanelstänger från Tesco Lotus
 
Vår Hibiskusplanta har flera gånger angripits av en tuggummikletig massa på blomknopparna och det har dödad knopparna på grund av kvävning. Jag har testat både det ena och det andra för att råda bot på den insekt som orsakade kladdet och ingenting har hittills hjälpt. När vi kom hem från Sverige strödde jag på lite kanel på plantan, främst på de utsatta ställena. Det hade äntligen god effekt och efter kanelbehandlingen har jag inte sett detta vita kladd på plantan. 
 
För att testa stack jag ner en kanelstång i jorden runt plantan och det har jag noterat att det också verkar effektivt. Så vitt jag förstått avger kanelen i sig en lukt som insekterna inte gillar så de vill helt enkelt inte vara där och då är ju problemet löst.
 
Hibiskusplantan håller på att återhämta sig efter diverse angrepp och kanelen blev räddningen...
 
Våra liljeväxter fick ganska omgående en typ av svampangrepp på bladen efter planteringen och de blev brungulprickiga på undersidan av bladen och det påverkade också blomknopparna negativt. Detta har jag också försökt att råda bot på med allahanda knep men det har inte hjälp. Däremot efter att jag stack en kanelstång i jorden och pudrade lite malen kanel på bladen har bladen blivit friska och fina igen.
 
Friska fina liljeblad efter kanelbehandlingen...
 
Även den här plantan har inte varit så nöjd och en massa döda torkade blad har varit fler en friska gröna blad så den fick också lite malen kanel på bladen och en kanelstång i jorden och det gjorde stor skillnad.
 
Kanel är dessutom naturligt och inte farligt annat än obehagligt för diverse kryp. Ett tips värt att pröva om du inte redan gjort det. 
 
Jag önskar er alla bloggläsare en mysig lördag och var var rädd om dig och de dina!

Kommentarer:

1 Yvonne Sundberg:

Bra tips! 👍 Malen kanel har jag köpt hos Si-Shop. Fast det var ganska dyrt som jag minns det. 😊 Kram!

Svar: Tack så mycket Yvonne för din kommentar samt tipset om malen kanel och malen kanel är "dyrt" över lag och kanelstängerna är ju förhållandevis billiga och verkar ju fungera bra de också :-) Kram!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Christina:

Kanel! Att det fungerar mot diverse skadeinsekter. Häftigt! Känns ju bra att inte behöva spruta diverse konstiga gifter utan att det fungerar så bra med kanel, naturligt och bra.

Svar: Ja visst är det bra Christina att kunna använda naturliga medel som dessutom verkar fungera bra😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Annika:

Tack för det bra kaneltipset! Det ska jag lägga på minnet. Härligt prunkande trädgård ni har 🌸🌸

Svar: Tack själv Annika för din fina kommentar om vår trädgård😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Anette:

Malen kanel använder vi här mot myror med god effekt. Ha det gott.

Svar: Ja Anette det är effektivt till det också 😀Må så gott!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: