2017-05-25 Goda hälsoråd och tips för de som reser och ska vistas i Thailand

Reseråden som avser främst Thailand är hämtade från Vårdguiden. De tillägg som jag har gjort är kursiverade.
 
https://www.1177.se/Tema/Vaccinationer/Varldsdelar/Varldsdelar-Asien/Thailand/ 
 
Reseråd
 

Råd om mat

Det finns ett par råd om mat och dryck som du kan följa för att försöka minska risken att få turistdiarré på resan. Men eftersom smittämnena som orsakar diarré är vanliga är det inte lätt att undvika besvär.

Vad du kan göra är att äta väl genomstekt eller kokt mat och undvika råa skaldjur och rå fisk. Undvik mat som stått framme länge i varmare klimat. Du bör skala eller skölja frukt, men behöver oftast inte avstå från att äta sallad eller andra grönsaker på restauranger.

Som alltid är det bra att tvätta händerna i samband med måltider och efter toalettbesök.

Dricksvatten

Säkrast är att använda dricksvatten från obrutna plast- eller glasförpackningar. Om du borstar tänderna med kranvatten rör det sig om så liten vattenvolym att det inte har någon nämnvärd betydelse för smittrisk. Det går bra att dricka vatten som kokats.

De flesta som bor eller vistas i Huay Yang köper säkert sitt dricksvatten i de stora vita 20 liters dunkarna. Var kommer detta dricksvatten och dunkarna ifrån kanske någon mer än jag funderat över. Se bifogad länk. 

http://annikathailand.blogg.se/2015/november/2015-11-01-nyfiken-pa-fabriken-i-huay-yang-for-dricksvattenprocess.html 

Is

Detta processade vatten använder alla restaurangägare i Huay Yang samt isfabriken fryser ner is av processat vatten så man behöver inte vara orolig för att få is i sitt vatten eller ölglas etc. Det kan vara bra att känna till.

Vid diarré är det viktigt att dricka 

Om du har turistdiarré kan du bli illamående, få kräkningar, magknip och ibland feber. Den vätska som kroppen förlorar på grund av diarréerna och kräkningarna behöver ersättas, men vid illamående kan det vara svårt att få i dig tillräcklig mängd vätska. Det kan hjälpa att försöka dricka lite i taget och ofta i stället för stora mängder på en gång. Små barn är särskilt känsliga för vätskeförluster. Därför måste du vara noggrann med att ge barnen dryck redan från början och vara uppmärksam på hur de mår.

Det finns särskild vätskeersättning som du kan köpa på apotek och ha med på resan. Olika sorter rekommenderas för små barn, äldre barn och vuxna. Mot diarré finns även receptfria stoppande läkemedel som innehåller loperamid och som kan användas av vuxna och barn över tolv års ålder. Läs noga anvisningarna på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, som är det informationsblad som finns i förpackningen.

Turistdiarré brukar gå över efter några dygn, men om du fortsätter att kräkas, ofta efter första dygnet eller känner dig mycket matt, bör du söka sjukvård. Kräkningar och diarréer kan försämra effekten av läkemedel som du använder.

Drick mer när det är varmt

Vätskebehovet är större när det är varmt. Om du är törstig är det naturligt att du dricker mer, men det är bra att se till att du kissar lika mycket som vanligt. Är det inte så behöver kroppen mer vätska.

När du svettas förlorar kroppen också salt och du kan behöva strö extra salt på maten. Det gäller särskilt om du anstränger dig fysiskt. Tecken på saltbrist är att du känner dig trött, har ett vagt illamående och får huvudvärk. Efter ungefär en veckas tid brukar kroppen ha anpassat sig bättre till värmen.

Solskydd

För att skydda dig mot solen behöver du smörja in dig med solskyddsmedel och ha på dig solhatt eller keps. Kläder är ett bra skydd och täta tyger skyddar bättre än tunna. När solstrålningen är som mest intensiv, mellan klockan tio och tre på dagen, är det bäst att hålla sig i skuggan. De första dagarna bör du endast vara i solen korta stunder. Om du använder vissa läkemedel kan du vara extra känslig för solljus. På stranden bör du vara extra noggrann med solskydd. Sand och vatten reflekterar solljuset och solstrålningen är fortfarande stark en halvmeter under vattenytan.

Små barn bör inte vara i solen alls under de mest intensiva soltimmarna.

Solsveda och soleksem

Om du blir bränd av solen är det bra att undvika solen några dagar för att låta huden läka. Det gäller också om du får soleksem, som brukar visa sig som små kliande knottror eller blåsor.

Om huden svider mycket kan den kylas av med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Sveda och klåda kan även lindras med en hydrokortisonkräm som du kan köpa receptfritt och ta med dig på resan.

Bada säkert

Strandliv och bad är ofta en viktig del av en resa till varma länder. Det finns ett par saker du bör tänka på för att inte utsätta dig för onödiga risker. Badolyckor är bland de vanligaste orsakerna till att turister skadas utomlands.

Simturen blir säkrare om du

  • respekterar skyltar och flaggor som talar om att det är badförbud
  • försöker ta reda på om det finns underströmmar
  • undviker att bada ensam
  • håller dig nära stranden
  • inte badar om du är påverkad av alkohol.

På stranden bör du vara extra noggrann med solskydd. Sand och vatten reflekterar solljuset och solstrålningen är fortfarande stark en halvmeter under vattenytan.

Badskor ett bra skydd

Vid strandkanten och på klippor under vattenytan kan det finnas sjöborrar som gör rejält ont att trampa på. Det finns också fiskar med en giftig gadd som kan ligga nergrävda i bottensanden. Att använda badskor eller motsvarande är ett bra, ibland ett helt nödvändigt, skydd.

Ibland kan bad ge öronbesvär

En del personer som badar eller dyker kan få ont i öronen. När det är varmt och fuktigt är det lättare att få besvär. Det kan kännas irriterat i örat och klia. Ibland känns det även svullet och ömt.

För att bli av med besvären bör du hålla örat så torrt som möjligt genom att undvika att få huvudet under vatten. Du kan också skydda örat genom att använda fetvadd eller badmössa. Du kan ta med dig örondroppar under resan om du vet att du är känslig. Fråga din läkare eller på ett apotek.

Du bör kontakta läkare om du märker av andra besvär som till exempel att det börjar rinna vätska från örat, att du får feber, kraftig huvudvärk eller att örat blir rött, svullet, varmt och ömt.

Undvik maneter för säkerhets skull

Giftiga maneter är ovanliga, och i de områden där de finns brukar varningar finnas genom reseguider eller uthyrare av snorklings- och dykutrustning. Även maneter som inte är giftiga kan göra väldigt ont om du nuddar vid dem eller kommer nära. En del personer kan få en allergisk reaktion som till och med kan vara livshotande. Därför ska du alltid se upp för maneter när du badar.

En lindrigare sveda efter kontakt med en manet kan dämpas genom att skölja med kallt vatten utan att gnugga. Om huden blir mycket röd och svullen eller om du har mycket ont bör du söka vård, liksom om dina ögon har skadats.

Bada inte i sötvatten

Bada inte i floder eller sjöar i länder med subtropiskt eller tropisk klimat eftersom det finns risk att smittas av olika parasitsjukdomar. Den vanligaste parasiten är bilharzialarven som kan tränga in i huden och orsaka en allvarlig febersjukdom som kallas snäckfeber. Det är däremot ofarligt att bada i klorerat vatten i bassänger och att duscha i kranvatten.

Luftig klädsel förhindrar hudutslag

Värmen kan ibland göra att det uppstår små kliande utslag i armhålorna eller röda kliande områden på huden, framför allt i ljumskarna. Det beror ofta på att svettkörtlarna täppts till eller att svamp som finns naturligt på huden växt till. För att undvika besvären är det bra att klä sig luftigt och undvika jeans.

Om du ändå får problem kan du använda en hydrokortisonkräm i armhålorna. I ljumsken där besvär med svamp är vanligare, kan det hjälpa med en hydrokortisonkräm som innehåller svampdödande medel. Krämerna kan köpas receptfritt och tas med på resan.

Små sår och insektsbett

När det är varmt och fuktigt kan ett insektsbett eller sår lätt bli infekterat. Tvätta med tvål och vatten och skydda såret tillfälligt med en luftig kompress. Förbandet bör tas bort så snart såret är torrt. Du märker att såret har blivit infekterat om det börjar göra mer ont och huden runt såret svullnar och blir röd. Då kan du pröva att göra rent såret igen ett par gånger om dagen. Om det inte hjälper utan rodnaden i stället blir kraftigare eller sprider sig, om det bildas var eller om du får feber bör du kontakta läkare.

Var försiktig i trafiken

Trafiken är annorlunda och risken för att du råkar ut för en olycka är betydligt större än i Sverige. Trafikolyckor är den vanligaste olycksorsaken bland resenärer. Ofta är de som råkar ut för allvarliga olyckor alkoholpåverkade.

Det bästa du kan göra för att undvika olyckor är att avstå från att köra motorcykel eller bil. Om du ändå vill ta dig runt på resmålet bör du vara mycket försiktig och alltid använda säkerhetsbälte eller hjälm. Ta också noga reda på vilken slags försäkring som ingår i hyran av fordon eftersom detta kan vara väldigt varierande. Som fotgängare löper du också en ökad risk eftersom du ofta delar vägyta med annan trafik.

Andra råd för att minska risken för att skadas är att

  • inte sätta dig längst fram i bussen
  • inte dra dig för att be chauffören att sakta ner om det går för fort
  • undvika mörkerkörning
  • alltid använda reflexer nattetid.

Kom ihåg vänstertrafik

Det är vänstertrafik i landet vilket kan ta ett tag att vänja sig vid. För att inte bli påkörd är det viktigt att titta åt båda hållen innan du går över gator eller passerar en vägkorsning.

Skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar

Om du har tillfälliga sexuella kontakter är det viktigt att du använder kondom under hela samlaget för att minska risken för sjukdomar som smittar genom sex.

Råd om myggskydd

För att skydda dig mot myggstick bör du använda myggstiftmyggmedel samt skydda dig på kvällen och antingen ha luftkonditionering eller en fläkt i det rum du sover i. Det är bara i vissa delar av landet som du kan behöva vaccination eller läkemedel mot myggöverförda sjukdomar. 

Denguefeber är en sjukdom som överförs med dagstickande myggor och som det inte finns något vaccin mot. För att skydda dig mot myggstick dagtid bör du använda myggstift som innehåller DEET, som är särskilt verksamt, flera gånger om dagen. Det bör finnas myggnät för fönster och dörrar som står öppna dagtid om det saknas luftkonditionering. Om du smittas kan du få symtom som påminner om influensa med feber och värk i leder och muskler. Besvären brukar gå över inom en vecka, men du kan känna sig trött en längre tid efteråt. Ibland blir den som får sjukdomen mycket allvarlig sjuk och i behov av intensivvård.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO kan smitta med zikavirus inte helt uteslutas även om risken bedöms som mycket låg. Du bör vara medveten om risken och skydda dig mot myggstick, framför allt om du är gravid. Du bör kontakta läkare om du är gravid och får feber under vistelsen eller inom två veckor efter hemkomsten. Zikavirusinfektion är en sjukdom som det inte finns vaccin mot. Sjukdomen överförs med dagstickande myggor.

Japansk hjärninflammation, eller japansk encefalit, är en sjukdom som sprids av myggor. Myggen sticker främst på kvällar och nätter. Det bör finnas myggnät för fönster och dörrar som står öppna dagtid om det saknas luftkonditionering. Ofta får den som blivit smittad av viruset bara lindriga symtom som lätt feber och muskelvärk. I ovanliga fall orsakar viruset en mycket allvarlig inflammation av hjärnan där 30% av dem som får sjukdomen dör. Det tar vanligtvis mellan fem och tio dagar från att du har smittats tills du blir sjuk. Det finns vaccin mot japansk hjärninflammation, som du kan ta inför en utlandsresa.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Undvik att klappa hundar och andra djur

Barn är ofta nyfikna och vill bekanta sig med djur av olika slag, men både barn och vuxna bör undvika att klappa och mata djur för att inte riskera att bli bitna. Rabies, som är en mycket ovanlig men dödlig sjukdom bland resenärer, smittar främst om du blir biten eller slickad på slemhinnor eller i ett sår av hundar som har rabies, men även andra däggdjur kan föra smittan vidare.

Eftersom rabies är så ovanligt brukar bara resenärer som av olika skäl ska ha nära kontakt med djur eller stannar lång tid i riskområde rekommenderas att vaccinera sig före avresan. Om du skulle bli biten av ett djur ska du omedelbart göra rent såret ordentligt med tvål och vatten och kontakta läkare så snart som möjligt, senast inom två dygn, även om du redan är vaccinerad. Du kan då få behandling för att förhindra sjukdomen.

Vaccinationer

  • Karta över Thailand som visar var japansk hjärninflammation förekommer. Klicka för mer information.

    Mer information

Råden beror på vem du är och hur du reser

Inför resan kan du behöva skydd mot smittsamma sjukdomar. Här finns rekommenderade vaccinationer listade i bokstavsordning. Vilka vaccinationer som behövs varierar beroende på vart du ska resa, hur länge du ska vara borta och på vilket sätt du reser. Ibland kan en epidemi i ett land leda till en ändrad rekommendation under en period. Om du ska besöka släkt och vänner i länder där andra sjukdomar sprids än i Sverige löper du en betydligt ökad risk att insjukna. Det innebär att skydd med vacciner blir extra viktigt.

Även personliga skäl vägs in som exempelvis allergier, vissa kroniska sjukdomar, ålder, graviditet och tidigare vaccinationer. En individuell rekommendation får du vid ett besök på en vaccinationsmottagning.

I varje rekommendation nedan finns länkar till fördjupad information om antal doser, när de ska tas och vad som bland annat gäller för barn och gravida.

Gula febern

Gula febern finns inte i Asien men vaccinationsintyg krävs för dig som nyligen besökt ett land med risk för gula febern i Afrika och Sydamerika. Detta gäller också om du varit i transit på flygplatsen i ett sådant land mer än 12 timmar.

Hepatit A

Vaccination rekommenderas för alla resenärer.

Hepatit B

Vaccination rekommenderas om du ska stanna i mer än tre veckor. Men även om du stannar kortare tid och riskerar att bli smittad via en sexuell relation eller genom kontakt med till exempel sprutor eller tatuering rekommenderas vaccination.

Japansk hjärninflammation

Det finns risk för japansk hjärninflammation hela året.

I norra Thailand finns risk för japansk hjärninflammation framför allt under perioden april till november. I södra Thailand finns risk hela året.

Eftersom risken för resenärer vanligtvis är låg rekommenderas vaccination i första hand om du skall vistas i sådana områden en längre tid, vilket innebär mer än 3-4 veckors vistelse, eller om upprepade besök planeras. Om du i regel skall övernatta på landsbygd ökar risken, liksom om du ska besöka ett område med pågående epidemi, varför vaccination då kan rekommenderas även vid kortare vistelse, vanligtvis 2 veckor eller längre.

Malaria

Risken för malaria är mycket liten eller ingen alls i stora delar av landet. Även om du ska resa till de delar där risken ökar brukar du inte behöva ta läkemedel mot malaria, utan det räcker vanligen med att skydda dig mot myggstick.

För att skydda dig mot myggstick bör du använda myggstift på kvällen, och antingen ha luftkonditionering eller en fläkt i det rum du sover i. Det bör finnas myggnät för öppna fönster och dörrar. Som skydd över sängen kan du också ta med dig ett eget nät som är impregnerat med ett medel som gör att myggorna undviker nätet.

Om du ska resa till så pass isolerad landsbygd i malariaområden att det inte går att nå sjukvård inom ett dygn kan du behöva ha med dig läkemedel mot malaria på resan.

Det är ingen risk för malaria på badorter och mindre öar i södra Thailand. Det är mycket låg eller ingen risk i centrala och södra delarna av landet i övrigt och även på landsbygd. I dessa områden rekommenderas i oftast bara myggstift och impregnerat myggnät som skydd. Många reser från Chiang Mai till Mae Hong Son och vidare under några dygn då risken inte är försumbar men fortfarande så låg att förebyggande läkemedel som skydd mot malaria inte rekommenderas. Om du reser som charterresenär till hotellområden i Koh Chang är det låg risk för malaria, och du behöver oftast inte ta förebyggande läkemedel som skydd mot malaria.

Längs gränserna till Burma och Kambodja är riskerna större, särskilt i provinserna Trat och Tak. Förutom myggstift och myggnät rekommenderas du som ska vistas mer än en vecka på isolerad landsbygd i dessa områden ta med dig läkemedel mot malaria.

Turistdiarré

Det finns inget registrerat vaccin mot turistdiarré i Sverige, men vissa resenärer kan ibland rekommenderas att använda ett drickbart vaccin mot kolera. Vaccination med detta rekommenderas i första hand om du har en sjukdom som kan förvärras av diarré.

Tyfoid

Vaccination rekommenderas om du ska stanna i mer än tre veckor och äta på enkla matställen utanför turistområden eller om du ska leva tillsammans med ortsbefolkningen.

 

Kommentarer:

1 Anonym:

Jättebra med viktig info.
Tack 😊

Svar: Tack så mycket "anonym"!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Owe%2525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252520Betander:

Bra information och väldigt detaljerad. Jag är väldigt försiktig men har ändå råkat ut för Jelyfish vid 3 tillfällen. Skölja med vatten hjälper inte. Vinäger är det som rekommenderas. Vid ett tillfälle var jag på en ö och inte hade tillgång till vinäger. Blev tipsad att skölja men Coca-Cola och det hjälpte.

Svar: Tack så mycket Owe för din kommentar och bra tips om Coca-Colan...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Anette:

Ja det är bra att vara påläst och förbered innan avresan. Allt är ju lugnt så länge allt är bra, men om det skulle hända något är man glad att man är förberedd. Detta propagerar jag för när jag undervisar i hjärt-lungräddning. http://www.hlr.nu/utbildningsfilmer/
Ha det fint.

Svar: Tack för din kommentar Anette och visst är det så. Info och kunskap är A och O i det flesta livssituationer. Ha det så gott du också 😊
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Anonym:

Jäkla bra information bra jobbat riktigt bra
Tack för det Annika//, Olle :)

Svar: Tack så mycket själv Olle för din kommentar! :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Rebecca:

Vilken bra information! Jättenyttig för oss som tänkt oss 8 veckor i byn nästa år. Jag undrar lite kring vaccination mot japansk hjärninflammation, bör man göra det för att vistas "säkert" i byn/området? Jag tycker man får lite olika svar från vården, därför undrar jag hur andra "faranger" gjort. tacksam för svar och tack för en bra blogg!

Svar: Tack så mycket Rebecca för din kommentar och vad som är rådigt eller inte rådigt för var och en när det gäller vaccination kan jag inte svara på. Vaccination i sig är ju inte heller helt ofarlig beroende på var och ens känslighet men det får var och en själv ta ansvar för via råd från läkare. Så vitt jag känner till har det det inte förekommit några fall i Huay Yang som drabbats av just Japansk hjärninflammation. Tack för att du läser och uppskattar min blogg och välkomna till Huay Yang när det blir dags :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: