2018-01-19 Nu är min vackra Forza hemma igen efter en omfattande service hos Yo´s Garage

I samband med att vi skulle lämna min vackra Honda Forza till Yo för byte av däck samt övrig service ca 2 veckor efter långresan i oktober/november 2017 ville hon inte starta. Batteriet laddades upp men det hjälpte inte utan hon var helt utslagen och ville inte vara med längre. Tur att inte detta hände under vår långresa utan hemma i Huay Yang där det finns nära hjälp att tillgå.
 
Yo åkte hem till hos oss för att själv kolla batteriet samt även tändstiftet men det var inte problemet utan det var säkert något med bränsletillförseln trodde Yo fast det fanns gott om bensin i tanken. Om hon inte får bränsle fungerar inte systemet, det är lätt att lista ut, och det gäller nu att klura ut vad som är fel. Suck!
 
Vi tankar bara på bensinmackar, helst PTT-mackar, och då 95 oktan, för att få så bra bensin som möjligt och för att undvika dålig oren bensin som kan sätta igen bensinfiltret etc snabbare än normalt. Vi köper därför aldrig bensin på flaska då vi inte vet om den är tillräckligt ren, vilken oktantal det är egentligen etc. 
 
Om vi trots denna noggrannhet ändå fått skräp i bensinen som nu orsakat felet eller om det är något annat som lagt av skulle vi bli varse efter Yo´s genomgång. 
 
Yo fick hjälp av en vän att "putta" henne, dvs. vännen satt på min hoj och Yo puttade henne framåt med foten från sin hoj. Detta är en vanligt sätt i Thailand när en hoj inte vill starta utan måste få hjälp till verkstaden.
 
Nåväl, vi kom överens om att Yo fick ta den tid som han behövde för att få ordning och lösa problemet med Forzan och eftersom detta hände mitt under högsäsong, när många behöver snabb enklare service av sina hojar, fick han ta dem emellan. Vi har ju 2 motorcyklar till hemma att tillgå samt att jag cyklar både i byn med omnejd så det skulle inte innebära något problem för oss om hon blev borta en längre tid.  
 
Yo konstaterade efter genomgång att bränsleindikatorn lagt av, samt åtgärd av bränslepumpen krävdes, utbyte av bränslefiltret som var igentäppt samt rengöring av samtliga ledningar från korrosion som skett under tidens tand och inte så ovanligt i detta fuktiga och varma klimat.
 
När alla beställda delar och komponenter kommit Yo tillhanda och blivit monterade startade hon äntligen och Yo hade därmed hittat orsaken till att hon inte ville starta, Puh!
 
Efter att felet nu skönt nog avhjälpts var det dags för Yo att ge henne full service i övrigt med ny fräsch syntetolja av bästa kvalitet, nytt batteri, nya däck både bak och fram, nytt tändstift, nytt luftfilter, nya bromsbelägg och bromsskivor bak och fram, bromsolja mm. så det var värt den tid det tog.
 
Nu är hon som ny fast hon gått ca 3 400 mil så nu är det bara att tuta och köra igen. Härligt, det har varit ett stort tomrum där på vår uppställningsplats och jag har saknat henne. 
 
Tur att vi har Yo så nära oss här i Huay Yang och att han är skicklig och noggrann samt har lång yrkeserfarenhet. Hans arbetskostnad är mycket högre än hos de andra MC-mekanikerna i byn men det står i rimlig proportion till det han gör med de motorcyklar som kräver mer expertis, anser jag. Han tillhandahåller originaldelar från Honda som han beställer och själv får hämta med bil från Thap Sakae eller Prachuap Khiri Khan och som därmed medför merkostnader för honom och som givetvis kunden får betala i slutpriset. 
 
Det är allt som allt värt ett högre pris, åtminstone för oss, som inte vill göra avkall på kvaliteten vare sig på jobbet eller delarna, oljan etc samt att Yo även ska kunna leva på sin verksamhet förstås så vi får ha honom kvar i byn. 
 
Stort TACK Yo för att du finns! 
 
Yo och min nyfixade Honda Forza...
 
 

Kommentarer:

1 Christina:

Yo är en pärla som vi måste värna om!

Svar: Jepp Christina det måste vi😊😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Tina:

Så gott att hon nu är tillbaka på sin plats :)
En bra mekaniker är guld värd. Tur att Yo finns här.
Ha en fin dag, kram

Svar: Tack så mycket Tina för din kommentar och visst är det så 😊 Ha en fin dag du också och kram tillbaks till dig från mig😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Johan:

Yo verkar stå för kvalité
Allt som har med fordon att göra : service o delar ska man välja kvalité
Det lönar sig alltid i slutändan
Rätt tänkt Annika
Var rädd om Yo
Johan

Svar: Tack så mycket Johan och där är vi överens till 200 % :-D Vi lovar att vara rädda om Yo :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: