2018-01-21 Dagens kastreringsprojekt av hundar och katter via Huay Yang Dog & Cat Rescue - Varning för blodiga bilder, filmer!

Idag var det återigen dags för kastreingsprojektet via Huay Yang Dog & Cat Rescue på Wat Samutområdet samt en stor juvertumöroperation och resultatet blev 9 hundar (tikar) och 7 katter.
 
Thap Sakaes distriktsveterinär Pailin utförde operationerna som vanligt och vi som ville hjälpa till på ett eller annat sätt var ganska många för dagen. Det såldes tygkassar och annat samt lämnades mindre eller större ekonomiska bidrag, klipptes klor, togs bort fästingar etc.
 
En härlig uppslutning av goda människor som vill stödja denna verksamhet för både hundarna, katterna samt sin egen skull.
 
Vi som varit här i minst 11 år vet hur det såg ut på framför allt hundfronten i Huay Yang med 100 tals hundar i sämre eller bättre skick runt om i byn.
 
På våra tempel Wat Huay Yang och Wat Samut lämpades sjuka eller skadade hundar av varje dag för att munkarna skulle ta hand om dem. På stranden, våra byvägar kunde det komma ett gäng med herrelösa hundar som var mer eller mindre aggressiva, hungriga och/eller sjuka och flockas runt oss. Jag är inte hundrädd men ibland var en del individer skrämmande aggressiva så jag valde helst att gå, åka motorcykel eller cykla en annan väg för att undvika dem då det inte gick att tala dem tillrätta.
 
Idag är det ytterst få hundar som visar ett aggressivt beteende och de flesta är friska och mätta samt även de flesta hundägarna har bättre koll på sina hundar i Huay Yang. Allt detta beror mest på att Huay Yang Dog & Cat Rescue har lagt ner ett stort ideellt arbete för att få bukt med det tidigare problemet.
 
Det har även tillkommit en djurskyddslag 2014 som bötfäller de som inte tar strikt ansvar för sina husdjur och ser till att måna om dem eller vad t ex hunden ställer till med som eventuellt drabbar tredje man.
 
Under åren har många faranger insett att de som jobbar för Huay Yang Dog & Cat Rescue gör ett fantastiskt arbete och vill därmed sponsra verksamheten. 
 
De som nyligen lärt känna Huay Yang kanske tror att detta med trevliga, friska, mätta hundar är ett normalt inslag i de Thailändska byarna och städerna eller samhällena, men så är det inte. Det räcker med att ta sig utanför byn så möts vi av en helt annan verklighet.
 
Det kan vara bra att ha i åtanken den dag verksamheten kanske måste läggas ner då pengarna är slut eller de som jobbar med hundarna inte orkar längre. Det kommer att komma in nya hundar och katter i Huay Yang och om de inte kastreras växer beståndet igen och det går fortare än vi tror.
 
För dig som inte gillar vare sig hundar eller katter måste ju detta projekt verkligen gagna dig och om du därmed vill att det ska fortsätta att gagna dig har du möjlighet att stödja projektet ekonomiskt. 
 
Wat Samutområdet där dagens kastreringsprojekt håller till...
 
 
 
2 tikar av 3 i samma kull har nu blivit kasterade...
 
Sista tiken i kullen är nu också kastrerad och skulle det inte gjorts skulle de kunna bli minst 15-20 valpar som vi nu slipper i Huay Yang...
 
En katt som inte kommer att föda några ungar...
 
 
Sovaspruta på gång...
 
Inga valpar kommer att komma från den här tiken heller någonsin...
 
En söt välvårdad valp på 3 månader som ska bli kastrerad...
 
Efter kastreringen får både hundar och katter en injektion mot diverse parasiter.
 
Tui åkte och hämtade en gammal tik på 20 år (!) som har en juvertumör stor som en tennisboll och som nu skulle avlägsnas.
 
En gammal tik på 20 år (!) som har en juvertumör stor som en tennisboll...
 
Om du är känslig för blodiga bilder får du skrolla snabbt förbi bilderna så slipper du se dem...
 
Pailin är skicklig och skär försiktigt genom hudlager och hinnor för att få bort tumören...
 
 
Tumören är stor med det är ingen cancer enligt Pailin...
 
 
 
Snart klart....
 
Nu är tumören bortopererad...
 
Dags att sy igen såret...
 
Klart och nu hoppas vi att det går bra för den gamla tiken som nu slipper den stora tumören som säkert varit smärtsam för henne och tagit mycket energi...
 
Sista patienten för dagen den lilla 3 månaders valpen som fått en insomningsspruta...
 
Stort TACK för att jag fått vara med idag i detta fantastiska projekt samt tack till alla som var med och hjälpte till på ett eller annat sätt!
 
Vill du hjälpa till att sponsra kan du gå in på Huay Yang Dog & Cat Rescue så får du veta hur det går till.
 

Kommentarer:

1 Kicki Persson:

Bra jobbat idag, på kastreringen.
O bra av dig Annika att visa bilder , så alla kan se hur det går till. Kram Kram

Svar: Tack så mycket Kicki och roligt att träffa er båda! Kram <3
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Maria:

Vilken fantastisk insats ni gör.
Har rest i Thailand i många år och sett hur hundar både varit aggressiva och lidit.
Hälsningar
Maria

Svar: Tack så mycket Maria för din kommentar 😍😊
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Anonym:

Snyggt reportage idag vännen 😍
Vi ses snart Kram Susanne på 4an

Svar: Tack så mycket Susanne och kram till dig från mig samt välkomna hem till HY igen 😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Tina Holst Önneby:

Grymt bra reportage vännen 💗
Och grymt bra jobbat av Göran, Mia, Tui, pailin med flera. Och tänk bara om hälften av alla besökare i byn hade skänkt en slant, vilken stor peng det skulle bli. Hoppas många fick upp ögonen för detta fantastiska arbete som alla inblandade gör. Kram 😘

Svar: Tack så mycket Tina för det och jag håller med dig till 200 % i övrigt😍 Kram😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Maria:

Bra skrivet, önskar fler ville ge pengar till cat&dogrescue så arbetet får fortskrida. Gagnar alla i byn! Och vad skönt att den gamla fina tiken fick bli opererad så hon mår bättre <3 pok äe

Svar: Tack så mycket hjärtat och jag hoppas fler och fler förstår hur det kan bli om verksamheten slutar och lämnar bidrag...Gammeltiken hoppas jag nu klarar sig ett tag till <3 Pok äd
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 Tiina:

Nu förstår jag mycket bättre hur viktigt arbetet med hundar o katter är i HY! Nästa gång vi kommer dit ska vi bidra! kram, Tiina

Svar: Tack så mycket Tiina för din kommentar och kram till dig från mig😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: