2018-09-19 Chian öppnar våra kokosnötter och mums med kokosvatten!

I måndags var jag och tog en massa kopior etc inför bl.a. vår kryssningsresa i oktober på foto- och kopieringsaffären på Vattenfallsvägen på andra sidan Phet Kasem Road. Jag fick då 2 kokosnötter av ägarinnan Pha och nötterna hade precis levererats till deras affär via en pickup. Jättegulligt av henne!
 
Idag var det hög tid att öppna dem då de inte får bli för gamla efter att de tagits ner från palmen om kokosvattnet ska smaka färskt och gott. Högs 3 dagar får det ta.
 
Chian som jobbar på vårt område erbjöd sig att öppna dem åt oss. Hon har egen kokosnötsodling så hon kan det här. De kokosnötter som kommer från de lägre kokospalmerna använder man till nötter med kokosvatten (Nam Mapraow). Nötterna från de högväxta palmerna används bara till "mat", kokosträkol, kokosskalskross till trädgårdar etc.
 
När kokosnöten tagits ner eller fallit till marken måste man öppna den efter absolut senast tredje dagen och nöten ska vara grön. Är den gul eller brun är den för gammal och kokosvattnet smakar illa. 
 
Chian kan det här och färskare än så här kan det inte bli samt så gott och nyttigt med kokosvatten...
 
 
Rulle ser nöjd ut...
 
 
Chian hade svårt att hålla sig för skratt när jag fotade och filmade henne...
 
Nu kan vi karva ut det vita kokosköttet (nöamapraow) och äta...
 
Mums så gott!
 
Urkarvat till max....
 
Stort TACK till Chian för hjälpen med öppnandet av kokosnötterna!

Kommentera här: