2015-12-17 Information om farliga maneter genom Bangkok Hospital...

I konferenslokalen på NishaVille idag fick vi en mycket intressant och pedagogiskt upplagd information om farliga maneter i vårt hav av Dr Sithichai Veeranachai MD från Bangkok Hospital.
 
Dr Sithichai Veeranachai MD från Bangkok Hospital
 
Enligt Dr Sithichai Veeranachai är det bästa sättet att undvika att bli bränd av en manet, att helt enkelt inte bada i havet.
 
Om man nu ändå vill bada ska man undvika att bada i grumligt vatten, när det regnar, är molnigt eller tidigt på morgonen, i skymningen eller på natten. Vid dessa tidpunkter söker sig maneterna närmare land och det kan vara brännmaneter.
 
Det bästa är att bada när det är soligt och fint väder samt att vattnet är så klart att man kan se vad som finns omkring oss. Undvik att simma på djupt vatten då maneter kan finnas där och en del har långa tentakler så du kan inte se dem. Dessutom om du blir bränd är det lättare att ta sig upp på land om man befinner sig nära stranden.
 
Vad gör man då om man nu skulle bli bränd av en manet. Alla maneter är inte livsfarliga men kan ge rejäla brännskador om man har otur. Blir du bränd skrapa bort tentaklerna från huden med ett kreditkort, gnugga inte får då förstärker du brännskadan. Häll på havsvatten på det skadade hudpartiet, inte dricks- eller kranvatten, du kan även hälla på sodavatten, coca cola eller annan läsk men inte öl eller annan alkoholhaltig dryck.
 
Det bästa är att hälla på vinäger, om det finns tillgång till det, och krossade strandslingerväxter som kallas för Sea morning glory. Gnugga inte utan lägg bara på växten på det utsatta stället/ställena på huden. 
 
Sök sjukhusvård efter den akuta behandlingen om skadan är stor. 
 
 
Ruggiga brännskador efter manet 
 
 
 
Här kommer några bilder på farliga maneter samt var de finns... 
 
De två snäckliknande maneterna längst ner till vänster och höger finns i Australien, inte i Thailand. Däremot Box Jellyfishen i mitten.
 
Maneter kan finnas i alla de storlekar och färger och alla är inte farliga... 
 
Dessa maneter runt den badande kvinna är inte farliga men att göra som hon rekommenderas inte...
 
Denna Blåsmanet finns inte i Thailand...
 
 
 
Box jelly fish är mycket farlig och har påträffats i haven utanför Thailand. Den är så liten att den därmed är svårt att upptäcka och mycket farlig. Enligt Dr Sithichai Veeranachai finns inga rapporter om att denna manet förekommeit i vårt närområde, Huay Yang och Prachuap Khiri Khan. 
 
 
 
 
 
Tack för en mycket intressant information!
 
Om du min kära bloggläsare gärna vill bada i vårt vackra hav så här års i Huay Yang, när havet och strömmarna ligger på mot land, se dig noga för innan du kliver ner i plurret och håll dig på grunt vatten. Vill du simma gör det längs strandkanten och simma inte ut på djupt vatten. Med andra ord var rädd om dig och de dina!

Kommentarer:

1 Malin:

Tack för bra info till oss som inte hade möjlighet att närvara.
Vill tacka för superbra tips och en bra blogg för oss som är förstagångare här i Huay Yang.

Svar: Tack så mycket själv för din kommentar samt roligt att du uppskattar min blogg!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Christina S:

Tack så jättemycket för din sammanfattning av infon om maneter! Vi hade ju tyvärr inte möjlighet att närvara, hade lite väl långt till Huay Yang...
Kanske att vi våga bada trots allt. Men man ska möjligen utöka badväskan med en flaska vinäger. Sa läkaren något om ifall antalet maneter ökat i våra trakter, eller är det detsamma?

Svar: Tack själv Christina för din kommentar. Vill man bada i havet och inte i närheten av en restaurang där de i regel har vinäger är det vettigt att ha med det själv. Maneterna har nog ökat över lag och läkaren trodde det kan bero på överfiskningen av stora fiskar samt sköldpaddor som äter maneterna. Har maneterna ingen naturlig fiende ökar det förstås i antal. Det är alltid vi människor som ställer till obalansen i naturen....suck!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 amanda:

Vilken himla bra blogg du har, och väldigt intressant läsning för mig som befinner mig på en längre resa i Thailand och länderna runtomkring.

Är just nu på Koh Tao, vet du om det är några farliga maneter som man ska passa sig för där?

Återigen, tack för superbra läsning:)

Svar: Tack så mycket Amanda för din kommentar och det gläder mig alltid att få så fin respons från mina bloggläsare! Så vitt jag läst kan det finnas farliga maneter vid Kho Tao och så här års är vattnet grumligt även där pga av nordostmonsunen. Det finns även en hel del myggor där som kan medföra Denguefeber om man har otur. Se dig för i vattnet om du vill bada i havet men dyker du kan du ju vara skyddad av våtdräkten. Myggmedel på från tidiga morgon till kväll. Trevlig resa och lycka till i livet!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Gunilla:

I Australien har man speciella "stinger suits". Finns att köpa på nätet.

Svar: Tack för din kommentar och tips Gunilla!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Anonym:

Hej Annika! Vad kul hitta din blogg och ta del livet i Thailand. Yvonne Rådén

Svar: Hej Yvonne och var kul att du hittat hit till min blogg :-D!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 ida:

Hejsan ville bara säga att din blogg är väldigt rolig att läsa! =)
Vi var i Huay yang i början av November och tycker att det var helt fantastiskt.
Men tyvärr så brände sig två av våra barn på maneter andra dagen vi var där. De fick åka på sjukhus och fick fortsatt vård hemma i huset sedan av världens finaste Yupa =)
Men när vi kom hem till Sverige och Umeå så åkte vi på Nus där de har fått fortsatt vård och även fått operera sig, de har fått göra en hudtransplantion men är fortfarande inte bra!
De här hemma är inte van vid denna typ av brännskada och tydligen så "beter" den sig inte riktigt som vanliga brännskador.
Jag hoppas verkligen inte att det är någon fler som bränner sig!
Ha en trevlig Jul och Gott Nytt År!=)

Svar: Hej Ida och tack för din kommentar samt för att du uppskattar min blogg. Trist med dina barn och jag hoppas de blir helt återställda framöver och att de trots denna tråkiga händelse har goda minnen från sin vistelse här i Thailand. Jag önskar er alla en God Jul & Gott Nytt!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

7 Aud K32 :

Jeg har alltid en liten flaske med vineger i strandvesken. Har hatt bruk for den.

Svar: Det är bra och klokt av dig Aud :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

8 Lotta:

Riktigt bra inlägg om dessa otäcka djur. Jag har samlat en massa länkar på en infosida om Box Jellyfish i min webbutik och där tänker jag även lägga till ditt inlägg. Ha det fint!
//Lotta, jellybox.se

Svar: Tack så mycket Lotta för din kommentar och ha det så bra du också och lycka till med din webbutik!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: